Само на 27 км от Асеновград и на не повече час път от Пловдив може да откриете няколко сгушени, малки и невероятно красиви родопски села – Мостово, Врата и Кабата. Край селата се намират и едни от най-популярните туристически дестинации у нас – Белинташ, Кръстова гора и Караджов камък.

Караджов камък

Местността се намира в средата на енергиен триъгълник, който привлича туристи от целия свят. Наоколо са разположени и няколко махали, които също заслужават да се отбиете -  Чуката, Корджувци, Ряката и Чотровци. Някои от тях вече са обезлюдени, а други са се превърнали в атрактивни дестинации за селски туризъм.

Белинташ

През село Мостово минава река Сушица (Мостовска Сушица), която извира от Караджов камък. През годините реката си е направила естествен каменен мост, откъдето идва и името на селото. В района на Мостово има и няколко големи пещери: Гаргина дупка (с дължина 524 м), Водната пещера (455 м) и Троицата (141 м).

Пещера "Гаргина дупка" е обявена за защитена местност като основната причина за това е опазване на местообитанието на редки и защитени видове прилепи.

Пещера Гаргина дупка

Пещерата е с най-голяма дължина в подрайона на Мостово - Орешец, който е част от Добростанския пещерен район (дължина - 524 м, денивелация - 38 м). Тя играе ролята на убежище от изключителна важност за зимуване и размножаване на прилепите в Западни Родопи.

Нейни обитатели са следните редки и защитени видове прилепи – голям и малък подковонос, голям нощник, остроух нощник, дългопръст нощник, пещерен дългокрил.На пода, заемайки площ от 300 кв.м и височина 16-18 м, може да се види гуано от прилепи, натрупано от хиляди години.

Село Мостово

За да стигнете до пещерата с автомобил, трябва да се използва маршрутът Асеновград – Мостово. Пътят е около час и е единствен. Следвайте маркировката посока Кръстова гора, но след около час има отклонение надясно. Трябва да се излезе на ливадите под Кръстова гора, преди да се стигне Мостово. Разкрива се великолепна гледка към Белинташ, Караджов камък и Хайдукташ. Излиза се на черен път, след което е маркировката за хижа Свобода. Пътят за Мостово и пещерата Гаргина дупка е пред вас.

Проникването в пещерните галерии от неспециалисти и лица без опит в пещерното дело не е препоръчително без опитен водач.