Свършване на горивото е причина селскостопанският самолет да падне край магистралата, стана ясно от думите на оцелелия пилот. 67-годишният Йосиф Христов, който е пилот от над 30 години, е привършил пръскането на посеви и се е насочил към летище край Цалапица за кацане, когато изведнъж двигателят на машината е спрял и самолетът, който е на частна фирма, е започнал да пада. След това самолетът се е преобърнал.

Имало е реална опасност самолетът да избухне в пламъци, затова мястото е било обезопасено от огнеборците, пристигнали на мястото. Те са били сигнализирани от очевидец, който е бил случайно до оризището. Според него 67-годишният пилот е направил опит да приземи машината, но заради напоения с вода терен на оризището самолетът се е преобърнал.

Вече е образувано досъдебно производство, което е поверено на следовател от окръжната прокуратура в Пазарджик. Експерти от специализираното звено за разследване на авиокатастрофи към министерството на транспорта са започнали своя проверка на мястото на инцидента.

Припомняме, инцидентът е станал на 500 метра навътре в нивите и по никакъв начин не затрудни движението по магистралата. Пилотът, който е от Стара Загора, е изваден от спасителен екип на пожарната в Пловдив, тъй като първоначалната информация е била, че инцидентът е станал на територията, обслужвана от РДПБЗН-Пловдив. Той е в добро общо състояние, разминал се е само с охлузвания, и е транспортиран от "Спешна помощ" без сериозни травми и наранявания в МБАЛ-Пазарджик за обстоен медицински преглед.

Няма други пострадали при инцидента.

Ето какво каза пилотът, който в момента все още е в болницата в Пазарджик: