Главният прокурор Сотир Цацаров ще вземе лично участие в написването на механизъм за реакция при засягане на доброто име на следователи и прокурори. Освен Цацаров, правилата ще бъдат писани и от неговите колеги в Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) - Даниела Машева, Калина Чапкънова и Пламена Цветанова.

Прокурорите във ВСС първо дебатираха дали да не се присъединят към стандартите за независимост на съдебната власт, които бяха приети от Съдийската колегия на ВСС през миналата година. В крайна сметка прокурорите решиха, че тези "стандарти" са писани основно за съдиите и трудно могат да бъдат приложени в държавното обвинение.

Цацаров изтъкна, че стандартите за независимост на съдите са подробен и професионално изготвен документ.

"Стандартите са закрепени в редица български нормативни актове, а в международни актове. Трябва да бъде обсъдено дали да има стандарти за прокурори и следователи и дали да приемем механизъм за публична реакция при засягане на тяхното добро име“, предложи главният прокурор.

Неговата идея беше приета единодушно, както се приемат повечето идеи на Цацаров в Прокурорската колегия. Така се стигна и до излъчването на работната група, която да изготви правилата за реакция при обида на прокурори.

Главният прокурор аргументира позицията си с делото "Алабин“, пише mediapool.bg. След обявяването на оправдателната присъда е имало изявления на адвокатите по делото, както и на прокурора Милко Момчев.

"На другия ден (след изявленията-б.р.) последва сигнал от защитата, с която директно се поиска дисциплинарно производство срещу прокурора заради изявление и освобождаването от длъжност на прокурор Момчев. Сигналът едно към едно беше възпроизведен в няколко медии. Ние веднага обявихме, че ръководството на прокуратурата застава зад прокурора. Колегията (на прокурорите във ВСС също) дължи някаква реакция в такива случаи“, обяви Цацаров.

Оправдателната присъда за рухналата сграда на "Алабин" беше произнесена през ноември миналата година. Сигналът до прокуратурата бе подаден от адвокат Ина Лулчева, която е ангажирана по казуса. Тя цитира прокурор Момчев, който е казал пред медиите следното:

"Основният и един от малкото очевидци Николай Александров на съдебното следствие промени показанията си. Той твърдеше, че лично Георги Кирчев (защитаван от Лулчева – бел.ред) е нареждал да се режат колони от сградата, което е довело до събарянето ѝ, а след това заяви, че това не е вярно", коментира пред медиите прокурор Момчев.

Ина Лулчева казва, че прокурор Момчев от години е напълно наясно, че първоначалните показания на въпросния свидетел са били лъжливи и точно по тази причина дори не е повдигнал подобно обвинение на клиента ѝ. Поради тази причина тя обвини Момчев в заблуждаване на обществото.