Днес, 1 август, човечеството вече е изчерпало всички ресурси, които природата може да възобнови за една година и ще живее "на кредит" в продължение на няколко месеца, сочи проучване на неправителствената организация Global Footprint Network, цитирано от Франс прес. Авторите изтъкват, че тази дата настъпва все по-рано.

"1 август ще бъде денят, когато ще сме изразходвали повече дървета, вода, плодородни земи и риба, отколкото Земята може да предостави за една година, за да се прехранваме, да имаме подслон и да се придвижваме, като въглеродните емисии ще са повече, отколкото могат да абсорбират океаните и горите", обясни Валери Грамон от Световния фонд за дива природа (WWF), който е партньор на Global Footprint Network.

"За да осигуряваме нуждите си, днес ни е необходим еквивалентът на 1,7 от Земята", посочва организацията в комюнике.

В началото на 1970-те години този ден се падаше на 29 декември, а през 2017 настъпи на 3 август, пише dnes.bg. Изчерпването на ресурсите се е ускорило в резултат на свръхпотреблението и разхищенията, уточни Валери Грамон. Тя припомни, че около една трета от храните по света се изхвърлят.