Финансова корекция в размер на 5 % от проекта за 22 млн. лева по „Региони в растеж” е наложена на Община Пловдив.  Причината е субективен и дискриминационен избор на фирми по трите позиции, които извършват ремонтите в карето между „Марица-Юг”, „Цар Борис III Обединител”, „Кн. Мария Луиза” и „Източен”.

Това прави сумата от 1 млн. лева, а освен това градските власти са загубили и делото на първа инстанция в Административния съд срещу управляващия орган. Той е намерил нередности и по трите позиции, за които бяха избрани изпълнители, а именно „Драгиев и Ко”, „Агромакс” и „Пътища Пловдив”.

Едно от нарушенията на градските власти е, че има ограничителен критерий за подбор, свързан със застраховка „Професионална отговорност в строителството" по отношение чуждестранните участници.  Според административния орган възложителят е направил препратка към националното законодателство, без да предостави възможност на заинтересовани чуждестранни икономически оператори да представят еквивалентни документи към момента на подаване на офертата, съобразно националното им законодателство, за доказване на поставения критерий за подбор.

Основното нарушение, за което е наложена финансовата корекция е, че Община Пловдив, като възложител, е определил субективни критерии за избор на изпълнител.  В случая е било заложено 55 %  критерий цена, а останалите 45 % са за качество.

Използвани са неясни термини и условия за получаване на по-добра оценка на предложения, които водят до „по-добро качество и устойчивост на влаганите материали посочени са „техники на изпълнение, насочени към гарантиране на по-голяма безопасност ...", посочени са екологични характеристики, които „оказват положително влияние върху опазването на околната среда“.

 Възложителят е описал също примерни „иновативни характеристики“ на техническото предложение, „иновативни търговски техники и условия" като е описал определени параметри и е допуснал възможността за предлагане на „и други подобни“. Административният орган не приел, че така оставеното „отворено" условие е предпоставка за липса на предвидимост в действията на комисията и поражда прекомерна свобода по отношение на преценката от страна на комисията за прилагане на разглежданата методика.

Това на практика е довело до разместване на класирането, като факторът цена е бил изтласкан от другите компоненти по качество.

Изпълнителите по първите две позиции  са получили максимален брой точки по този показател, докато предложената от тях цена е по-висока в сравнение с предложенията на останалите участници.

Така по ОП 1 „Драгиев и Ко" ООД предлага цена за изпълнение на поръчката в размер на 7 085 942,18 лв. без ДДС, докато вторият класиран „Еко традекс Груп" АД предлага цена в размер на 6 029 186,15 лв. без ДДС. По ОП 2 отново само изпълнителят получава максимален брой точки по показател едно, въпреки че предлаганата от него цена е по-висока от тези на останалите участници по обособената -  позиция „Агромах" ЕООД предлага цена в размер на 5 400 271,27 лв. без ДДС, докато класиранията на второ място участник ДЗЗД „Градска среда Пловдив II“ предлага цена в размер на 4 668 684,37 лв.

Кметът Иван Тотев заяви, че Община Пловдив ще обжалва решението на Административния съд във ВАС.  Ако градските юристи изгубят делото на втора инстанция, разликата от 1 млн. лева ще трябва да се даде от бюджета на града.

Припомняме, че в карето имаше множество скандали относно ремонтите, които се изпълняват.  И досега има цели улици, които са недостъпни, а няколко инцидента белязаха дейностите там.

Пловдивчани тънат в кал, ходят по тъмни улици и не могат да паркират в гаражите си. Докога? СНИМКИ+ВИДЕООказало се, че конструкцията, върху която е трябвало да бъде положен новият асфалт, не е била с необходимата дебелина

Пловдивчанин падна в изкоп при ремонтите в центъра на Пловдив! Строителният надзор затвори телефонаМъжът е в болница с шевове и натъртвания

Стотици пловдивчани се върнаха в каменната ера, останаха без вода и ток СНИМКИБагери скъсаха проводници, спукаха тръба

Хаосът с ремонтите за 22 млн. лева в Пловдив продължава! Вижда ли се краят на безводието и блокадата?Ежедневно фирмата изпълнител пука водопроводи, хората се оплакват от некачествена работа