Проблемите с ремонтите по улиците в централна градска част по „Региони в растеж” продължават с пълна сила. Както неведнъж TrafficNews.bg писа улиците в карето между булевардите „6 септември”, „бул. „Източен” и „Княгиня Мария Луиза”, са непроходими, а хората, живеещи там всеки ден се натъкват на нова „изненада”.

Такъв е примерът с улица „Георги Мамарчев”. Читател на TrafficNews.bg изпрати поредните несгоди, с които се сблъсква той и неговите съседи.

„Ремонтът трябваше да приключи на 23 декември миналата година. Сменят се постоянно бригадите, а тези новите, дето идват, явно не знаят, че всичко е сменено и те трябва само да довършат. Да, но като пуснат машините и всичко блика във вода, защото нов водопровод няма. Една и съща дупка се копае и зарива по седем пъти . Работниците недоумяват, ВиК идват на съвещания и си отиват. Ние сме така вече четири месеца. Това не се отнася само за нашата улица, а за всички съседни зони”, пише нашият читател.

Пловдивчани за ремонтите за 22 млн. лева: Хаос, блокада и съмнително качество ВИДЕОРайонният кмет Георги Стаменов обясни, че до пролетта зоната бъде финализирана

Наш репортер се свърза и с гл. инж. на ВиК Антон Гълъбов. Той заяви, че от водното дружество постоянно съдействат, но авариите стават все по-често.

„Всеки ден в това каре стават по няколко аварии! Ние постоянно ходим там, пускаме-спираме водата… Не знам крайният срок да е бил декември, това, което имаме като информация е, че до края на февруари дейностите в зоната трябва да приключат”, обясни Гълъбов. Той разясни, че по европейския проект не са се предвиждали смяна на водопроводите, а след това Община Пловдив и ВиК са взели решение тръбите да бъдат сменени.

Фирмата изпълнител в това каре е „Пътища Пловдив”. Оттам също заявиха, че при възлагане на проекта по първоначално задание на ул. „Георги Мамарчев“ не е предвиждана подмяна на съществуващия стар етернитов водопровод. След започване на ремонтните дейности от страна на „Европейски пътища“ (Пътища Пловдив), се появиха поредица от аварии на тръбите, вследствие на което община Пловдив и ВиК – Пловдив взимат решение ВиК да стартира подмяна на етернитовите тръби с нови.

Принципно работата по ул. „Георги Мамарчев“ е разделена на два етапа. Първият етап обхваща периметъра между улиците „Лъджене“ и „Д-р Селимински“ – при тях водопроводът е изцяло подменен и към момента няма възникнали аварии. Вторият етап включва периметъра от ул. „Княз Черказки“ до ул. „Ромен Ролан“ и ремонтите дейности там текат и в момента, като подмяната на тръбите ще бъде приключена до няколко дни.

"„Европейски пътища“ оказва непрекъснато съдействие на ВиК – Пловдив с изкопните работи, за да могат колегите да приключат по-бързо, но ангажиментът по подмяната на тръбите е изцяло техен.

Уверяваме гражданите, че ремонтните дейности са почти на финала и както ние, така и колегите от ВиК - Пловдив правим всичко възможно до края на месеца да приключим работния процес и да осигурим спокойствие на жителите в района", пишат от компанията.

Пловдивчанка е в болница, след като падна в шахта СНИМКИ и ВИДЕОПо първоначални данни шахтата била необезопасена