В продължение на година в социалната мрежа хора от Никопол публикуват снимки  и видеа, и подават сигнали затова, че е замърсена река Осъм край село Черковица. Те твърдят, че замърсяването е от завода за хартия, който се намира в близост до реката. Екип на Trafficnews отиде на място да провери така ли е. 

Вижте видеото от разследването на Тина Ивайлова:

 

Всички снимки и видеа, които ви показваме , са от река Осъм край село Черковица, община Никопол. Жители на града твърдят, че мръсотията, която се излива в този канал е от завода за тоалетна и домакинска хартия. Според Богомил Пешов от тръба, която идва от завода, се излива цялата мръсотия в канала:

„Той е направен специално за тази цел, да се излива мизерията от тук. Всички тези химикали.  Значи никой не е мислил да прави Пречиствателна станция. Кой им дава право на тези хора да замърсяват реката? Уунищожена е цялата флора и фауна. Всичко  вътре е мъртвило. Няма живот в реката.Няма една рибка, жаби няма. Погледнете, там е наслоено, сигурно има един метър наноси.Трябва да се потърси отговорност на тези хора от съответните инстанции.Всеки идва гледа, много е мръсно, но нищо не се прави.Виждате какво става с реката.Това е нещо ужасно! Това е престъпление!“, казва Пешов.

„И това нещо тук е до устието на Дунав. Дори като спадне, водата продължава да носи ужасна миризма на тоалетна и на хлор. Страшна воня, лятото особено. Миналата година вреше от риба тук, сега няма нито риба, нито жаби, нито нищо“, споделя Цветозар Георгиев.

„Лично аз посещавам от 7-8 години това място, цветовете постоянно са различни. Днес са лилави, утре са бели. Всичко това е утаено по дъното, то може да се види с просто око от всеки един, който отиде.“, допълва Христо Иванов.

В предприятието работят много хора от общината. А подателите на сигнала са категорични, че не искат да затварят завода. Искат чиста река, не безработни семейства. Освен това те смятат, че мръсотията, която тече, не е безвредна.

Срещаме се с директора на завода  Иво Йорданов. От него разбираме, че Пречиствателна станция има.

„Значи това е завод, който работи тук от 70 години. Последните 4-5 години от както ние направихме Пречиствателна станция , сме вложили сигурно 250 хиляди лева, такава не е имало никога. Той работи така още от комунизма.Още от 70—та година.Никога не е имало Пречиствателна станция“., казва Иво Йорданов. Той ни уверява, че правят собствен мониторинг и на всеки два месеца проби се взимат също и от РИОСВ-Плевен. А,резултатите показват, че няма нарушение в показателите.

Виждаме и съоръжението, като  подробно ни обясняват как след 6-часов цикъл излиза бистра вода. Седмица по-късно кадрите ни показват друго. Екипът ни прекарва няколко денонощия до канала. Видяното там поставя под съмнение, дали съоръжението покрива капацитета, въпреки че е направено трето стъпало след предписанията на Екоинспекцията. Виждаме също, че водата се излива много по-често, а не през 6 часа. Тече и мръсна, и чиста вода.

На 25-ти февруари миналата година след сигнал за замърсяване на реката Районната прокуратура в Никопол образува досъдебно производство. Наблюдаващ прокурор дори взима проби от мръсната вода. Делото обаче е прекратено. Дежурният прокурор е преценил и незабавно е извършен оглед на местопроизшествие. Образувано е и досъдебно производство за престъпление по член 352 ал 1 от Наказателния кодекс.То обаче е прекратено, обясни наблюдаващият случая прокурор Нанка Рачева.

Мотивите са:  При извършения първоначален оглед, са били иззети от разследващите органи проби от водите на река Осъм, като в последствие действията по досъдебното производство са съгласувани с експерти от регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите в град Плевен, които са преценили, че не може да бъде извършена експертиза на взетите от разследващите органи проби от водата, тъй като не са взети по предвидения за това ред.

Два дни по-късно е направен втори оглед.Само, че тогава не тече мръсна вода. Взети са и проби. Експертите от Екоинспекцията не установяват замърсяване, а в заключението на експертизата е посочено че, не е установено замърсяване на водата, като в заключението на експертизата е посочено, че: Такава експертиза, експертно заключение, по взетите първоначални проби от разследващите органи не може да се извърши, тъй като не е спазен реда за изземване на проби, тоест в стерилни епруветки, което би компрометирало заключението им, ако бъде дадено такова, обяснява наблюдаващият прокурор Нанка Рачева.

И така, на база на заключението на специалистите от РИОСВ по назначената експертиза за липса на замърсяване на водите на река Осъм с постановление от 30- ти август 2019 г. наказателното производство е прекратено.

В продължение на 10 дни молим за интервю или някакво становище експертите от РИОСВ-Плевен. И те 10 дни ни уверяват, че ще получим писмено становище, но категорично отказват интервю. Ден преди предаването „Неделята на Нова“, където се излъчи  разследването на Trafficnews,  получаваме отговор, с който от екониспекцията потвърждават за наложени санкции за над 15 хиляди лева през 2018г. на завода. Посочено е също, че  е направен контролен мониторинг и е наложена санкция  за превишени норми през септември миналата година в размер на 119 лева месечно, която през октомври  е отменена. При последната проверка на 17 декември отново са взети проби, а резултатите от тях още не са готови.

Сигнал до компетентните институции подава и депутатът Стефан Бурджев.

„Аз сезирах Районната прокуратура в Никопол, РИОСВ –Плевен, директора на полицията. След това поставих парламентарно питане и към министъра на околната среда и водите-Нено Димов. За мен беше сериозен резултат и напредък на Министерството на околната среда  и водите, което наложи мисля два акта  за десетки хиляди лева глоба на завода“, казва Бурджев.

Разбираме, че заводът работи с вода от река Дунав. Според наши източници  се ползва по-голямо количество, отколкото се отчита. Водата минава през  тръби, а в станция се намира дебитомер. От тръбите водата отива в завода, използва се в производството, след което по канала се излива в река  Осъм, която пък се влива обратно в река Дунав.

Какво е потреблението? Кой го контролира? И каква е цената ? Търсим отговори от Басейнова дирекция –Плевен.

Получаваме становище също в последния момент.  Прави впечатление, че през 2018 г. заводът е изразходвал 109 596 кубика вода. Това означава, че за производство са използвани едва  5 процента от капацитета на машините на предприятието. А цената за разход на вода от река Дунав е само 3455,73 лева за цяла година.

Потърсихме и кмета на община Никопол –Ивелин Савов, с въпрос: Има ли според него проблем и ако е така, как ще  бъде решен. Той обаче отказва да се ангажира с коментар, тъй като общината не била контролен орган.

И докато от РИОСВ-Плевен твърдят, че няма проблем, хората продължават да публикуват снимки и видеа на мръсната река. Техните искания са независими експерти да изследват водата и въздуха в района. Те заплашиха с протести, ако проблемът със замърсяването на водата не спре.