В търсене на още малко летни емоции ви предлагаме да отидем малко на юг. На яхта. Тасос – любимият гръцки остров на пловдивчани и най-близкият до града под тепетата. Мнозина предпочитат луксозните хотели, райските плажове и лъскавите таверни на острова. Има и други забавления, различни от пиене на коктейли на бийч бара или препичането под жаркото слънце.

Приключението, което ви предлагаме не предполага големи отпуски, сложни организации и отделяне на много време. Пътешествието с корабче около Тасос безспорно може да се окаже едно от най-забавните преживявания през лятото.

Обиколката трае малко над осем часа. През това време може да ловите риба от палубата, да се гмуркате, да се любувате на красивите градчета на острова и красивите гледки.

За да имате време за пълна обиколка на острова, станете рано сутринта и отплавайте с 16-метрова яхта от старото пристанище. До него обаче се стига с ферибот от Керамоти. На борда на корабчето може спокойно да се настанят 30 души. След броени минути се откриват неземни пейзажи, а морето сменя цвета си на всеки километър.

Корабът спира на различни места, достъпни само по вода. Скалните образувания завършват с тънка ивица пясък, където гмуркачите се чувстват в свои води. Дъното е осеяно с живот от дребни рибки до огромни морски таралежи. Единствено от палубата може да се видят големите пещери, издълбани в скалите от бурното море. Достъпът до тях е забранен от мерки за сигурност.

Една от дестинациите е Кефалас с тайните си плажове под огромни скали, които ги правят достъпни само с лодка.

По пътя си ще видите красивия полуостров Алики и храма до плажа, изграден през 7 век. Може да си направите снимки на кариерата с известния бял мрамор, използван за строеж на храмове в цялата древна цивилизация.

После ще минете покрай манастира "Архангел Михаил", построен върху бяла мраморна скала, над тайния малък плаж Арсанас със сладка вода.

Разбира се няма как да се пропусне Гьола.

По време на обиколката капитанът информира къде се намирате и с какво е известно всяко градче по пътя. Яхтата спира на няколко места, подходящи за гмуркане.

Цената е 30 евро, а в нея е включен вкусен обяд – традиционно совлаки, поднесено с чаша охладено вино.