Във втората част на нашата разходка край морето ще разкрием местата за къмпингуване, разположени в северната част на българското Черноморие. В разходката ни от миналата седмица Ви показахме всички къмпинги за летен отдих по Южното Черноморие.

Вижте пълен списък на къмпингите по Южното Черноморие, които може да посетите:

Къмпинг „Ахелой“

Къмпинг „Ахелой“, комплекс "Ахелойска битка" се намира при гр. Ахелой, недалеч от Бургас. Той предлага места за настаняване на кемпери, каравани и палатки. Площите са затревени и сепарирани. Част от тях са отделени едно от друго с дървени огради, а други предоставят уют и уединение чрез жив плет. Всяко едно място е електрифицирано. Повечето се радват на естествената сянка на дърветата. Размерът им е между 40 и 60 кв. м. Къмпинг „Ахелой“ се намира на пешеходно разстояние от плажа. Комплексът разполага с ресторант, а в непосредствена близост има магазин за хранителни стоки. Посетителите без собствен транспорт може да разчитат на обществения, който се движи между гр. Ахелой и гр. Бургас.

Къмпинг „Иракли“

Къмпинг „Иракли“ се намира на 50 м. от едноименния плаж. Разположен е в северната му част на място, откъдето се разкрива панорамна гледка към морето. Той е наследник на стария къмпинг „Иракли, като в началото на сезон 2016 са обособени места за кемпери, каравани и палатки, към които е изградена съвременна инфраструктура за ток, прясна и отходна вода. Къмпингът предлага общо 36 места за палатки, каравани и кемпери. Всички площи са затревени. Тук може да избирате между естествената сянка на дърветата или гледка към звездите. От къмпинга има директен достъп до плажа със стълби към морето. Плаж „Иракли“ е сред трите най-обичани от любителите на свободата и почивката под открито небе. Той съчетава красотата на Черно море с уюта на Стара планина. От 2016 г. е включен в Закона за устройство на черноморското крайбрежие като плаж за природосъобразен туризъм, на който се опазват биологичното разнообразие и екосистемите. В близост до къмпинга може да посетите нос Емине. 

Къмпинг „Зора“

Къмпинг „Зора” е напълно новоизграден къмпинг. Той разполага с затревени, парцелирани места за палатки, кемпери и каравани, вилна част и бунгала от средиземноморски тип. Намира се в гр. Обзор, на 500 м. от центъра на града, в непосредствена близост от ресторанти и магазини и на около 300 м. от плажа. Всяка къмпинг единица в к-г „Зора” е с площ около 100 кв. м. 20 бр. от местата са водоснабдени и електрифицирани, а на останалите 40 места има възможност за електрозахранване със собствен кабел. В баните и тоалетните се поддържа безупречна хигиена. На разположение има перална машина срещу допълнително заплащане. Къмпинг Зора е удобен изходен пункт за туристически атракции и забележителности в района на гр. Несебър. До него може да се стигне и с обществен транспорт.

Къмпинг „Шкорпиловци“

Къмпинг „Шкорпиловци“ е разположен на площ от 6 000 кв.м. на първа линия зад плажната ивица на с. Шкорпиловци, само на 200 метра от морската вода. Мястото съчетава най-красивата част от източните дялове на Стара планина, покрити с иглолистни и широколистни гори с обширен девствен плаж с фин пясък. Тук се намира най-голямата плажна ивица в България с дължина 12 км и ширина достигаща на места до 200 метра. Големината на плажната ивица осигурява много незаети пространства, дори и в пика на сезона. Мястото е едно от най-добрите за практикуване на сърф, уиндсърф и кайт по нашето Черноморие. Плажът е едноименна защитена зона, част от европейската мрежа Натура 2000. В близост е и резерватът Камчийски пясъци. Къмпинг Шкорпиловци предлага 49 места за настаняване на каравани и кемпери, всяко едно от тях с размер около 75 кв.м., като има възможност за разполагане и на палатки. Всяко едно място има достъп до питейна вода и електричество.

Къмпинг „Рай“

Къмпинг „Рай“ се намира в североизточната част на курортен комплекс Камчия, разположен в устието на река Камчия, сред красивата природа на биосферния резерват със същото име. Уникалните лонгозни гори в биосферния резерват Камчия в съчетание с необятните дюни на едноименната защитена местност превръщат този кът от Черноморското крайбрежие между Варна и Бургас във великолепно място за почивка и спорт. Най-обширната плажна ивица от българското Черноморие с фин златен пясък, плитко и гладко морско дъно. Свободата и спокойствието, които предлага са основното, което го отличава от плажовете на големите морски курорти.

Къмпинг "Нептун"

Къмпинг "Нептун" се намира в курортен комплекс "Камчия", на 25 км. южно от гр. Варна. Той разполага с бунгала и с обособена зона със затревена площ за настаняване на кемпери, каравани и палатки. Плажът е на разстояние около 300 м. 

Къмпинг „Екоклуб“

 

„Екоклуб“ е клубен къмпинг с насоченост за групи по интереси и общи практики. Намира се в природен парк, над плаж Черноморец на град Варна, на 200 м от спирка на градския транспорт линия 60. Капацитетът му е до 80 човека. Достъпа до плажа е по пътека с дължина 100 м и денивилация 30 м. Има стационарни палатки, приемна шатра и детски забавления. До къмпинга се стига по черен път с дължина ок. 500 м.

Къмпинг „Лагуна“

Къмпинг "Лагуна" се намира в курорта "Златни пясъци" на спокойно и красиво място сред лонгозните гори в малък, закътан залив. Той е разположен терасовидно спрямо стръмния морски бряг и разполага с парцелирани места за настаняване на палатки, каравани и кемпери. В него са изградени 3 вили в средиземноморски стил, както и няколко къщички с апартаменти и стаи. 

Къмпинг „Св. Георги„

Къмпинг „Св. Георги“ се намира северно от Балчик. До него най-удобно се стига по първокласния път от Варна към Дуранкулак, отбивайки към с. Топола. Пътят до къмпинга е означен с пътни знаци. Мястото за настаняване на палатки, кемпери и каравани се намира сред голям комплекс, към който функционират хотел, ресторант и бунгала. То представлява обширна затревена площ с размер 60 дка и може да побере приблизително 300 бр. екипажа. Къмпинг зоната се намира на първа линия спрямо морето, на скалист нос издигнат над водата, и разкрива чудесна панорамна гледка. Плажът се намира на около 150 м. от къмпинг местата. Той е тих, малък и спретнат, разполага със заведение и шезлонги. Към него са организирани пункт за първа помощ и масажен пункт. Предлага се възможност за водни забавления. Мястото е чудесен изходен пункт за забележителности по северното крайбрежие като Ботаническата градина и Двореца в Балчик, Дуранкулашкото езеро, Аладжа манастир и др.

Зоната за бивакуване „Тюленово“

Зоната за бивакуване при с. Тюленово съществува официално от края на лятото на 2015 г. Тя беше обособена от Община Шабла, заедно с още 3 подобни зони в района. В зоната за бивакуване няма обособени и маркирани места за отделните къмпингови единици. За ползване на площ от 10 кв.м. се заплаща такса "Временен бивак" от 3 лв. на денонощие. Зоната функционира от 1 май до 31 октомври.

Зоната за бивакуване „Крапец Юг“

Зоната за бивакуване при с. Крапец съществува официално от края на лятото на 2015 г. Тя беше обособена от Община Шабла, заедно с още 3 подобни зони в района. В зоната за бивакуване няма обособени и маркирани места за отделните къмпингови единици. За ползване на площ от 10 кв.м. се заплаща такса "Временен бивак" от 3 лв. на денонощие.

Къмпинг „Крапец“

Къмпинг Крапец е разположен в най-северната част на българското Черноморие, на 2 км. северно от с. Крапец. Местността е много красива, а в гората всеки намира прохлада от топлото време. Плажната ивица пред къмпинга е място за отдих, отмора и всевъзможни спортни дейности, включително сърфинг и кайт-сърфинг. Къмпинг „Крапец“ предлага на гостите си настаняване в бунгала, с палатки, кемпери и каравани, като има възможност за връзка с ток и вода. Гостите имат на разположение три санитарни помещения с бани и тоалетни.

Зоната за бивакуване „Крапец Север“

Зоната за бивакуване при с. Крапец съществува официално от края на лятото на 2015 г. Тя беше обособена от Община Шабла, заедно с още 3 подобни зони в района. В зоната за бивакуване няма обособени и маркирани места за отделните къмпингови единици. За ползване на площ от 10 кв.м. се заплаща такса "Временен бивак" от 3 лв. на денонощие.

Къмпинг "Космос"

Къмпинг "Космос" е най-северно разположеният къмпинг по българското Черноморие. Той е вдигнат над малък залив на голяма, зелена поляна. Местата за палатки и каравани са парцелирани и електроснабдени. Към къмпинга съществуват и бунгала, в които може да се настанят до трима души. В непосредствена близост има ресторант и магазин, а плажът е един от най-дълги е красиви в България.

Зоната за бивакуване“ Дуранкулак“

Зоната за бивакуване при с Дуранкулак съществува официално от края на лятото на 2015 г. Тя беше обособена от Община Шабла, заедно с още 3 подобни зони в района. В зоната за бивакуване няма обособени и маркирани места за отделните къмпингови единици. За ползване на площ от 10 кв.м. се заплаща такса "Временен бивак" от 3 лв. на денонощие. Зоната функционира от 1 май до 31 октомври. На територията й има химически тоалетни и контейнери за смет.

Използвани са снимки и информация от сайта camping.bg