Здравко Димитров ще бъде кмет на Пловдив според екзитполовете на социологическите агенции. По данни на "Галъп" той има преднина около 20% през опонента си - Славчо Атанасов. 

По първоначални социологически данни Димитров е събрал 57,1% от вота на пловдивчани, което предвид избирателната активност от едва 28,47%, означава че Зико е акумулирал приблизително същата подкрепя от първи тур. Там той завърши първи с 36.14%, които се равняват на 39 777 гласа. Ако информацията на социолозите е точна, на втори тур за новият кмет бюлетина са пуснали около 46 630 души. Така разликата при кандидата на ГЕРБ е около 6 000 гласа. 

Славчо Атанасов обаче почти удвоява вота си от първи тур, където събра 16,15% или 17 775 гласа. Тази неделя бюлетина за Димитров са пуснали над 30 000 души или 37,7% от гласувалите. 

Откъде идват гласовете?

Според данните от екзитпола за преливане на гласове има около 1% от избирателите на Зико, които са преминали в лагера на Славчо Атанасов. Но изненадващо 1% от тези на Атанасов са подкрепили Зико. Подобни данни може да не са особено правдиви, предвид слабостите на екзитпола като изследователски инструмент, който не дава гаранция за искреността на респондентите. 

От друга страна 79% от анкетираните на изхода на избирателните секции, гласували на първи тур за кандидата на ГЕРБ,  са посочили, че отново са го подкрепили. Единственият кандидат за кмет, чиято подкрепа е отишла в по-голяма степен за Димитров на втори тур, е Георги Колев. Около 3% от неговите поддръжници са подкрепили Зико, а на партийни ниво цели 5% от Земеделски съюз "Ал. Стамболийски" са гласували за водещия кандидат. 

Гласоподавателите на БСП и Дани Каназирева от "Съюз за Пловдив" категорично са предпочели да дадат вота си за кандидатурата на НФСБ-ВМРО Славчо Атанасов. От преливането на вота може да се направи още един извод - поддръжниците на БСП са били най-активни при втория тур.

Единственият електорат, който не гласува последователно, е този на "Кауза Пловдив", където според данните около 6% от подкрепилите местното политическо формирование, днес са дали вот на доверие на Димитров, а около 7% за опонента му Атанасов.

Едва 58% от гласувалите днес за Славчо Атанасов са подочили, че са дали своя вот за него и на първия тур.  

Здравко Димитров е новият кмет на ПловдивГрадът под тепетата е с една от най-слабите избирателни активности в страната