“Да се обърнем назад във времето и си спомним за тези хора, които са помогнали в живота. За едни от нас това са учителките ни до 3-и клас, по-горните класове или в университета. За други е някой друг. Днес с колеги баскетболисти почетохме паметта на Тодор Ненов, Тенчо Начев, Любен Гичев, Иван Николов и Васил Кожухаров - Чори, големи хора с големи сърца, баскетболисти и треньори по баскетбол дали на Пловдив и България златни поколения спортисти”, заяви Здравко Димитров преди началото на баскетболен мач, организиран в памет на едни от най-добри български треньори по баскетбол.

“Ние, които живеем днес трябва да мислим за хората преди нас, да си спомняме завета, който се ни оставили, да ги пазим живи в спомените си, да уважаваме делата им. Пловдив е град на почти 8000 години, нищо не започва от днес. Нас ни има, Пловдив го има, защото поколения преди нас са се грижили за бъдещето. Ние днес имаме отговорност да си спомняме миналото и да създаваме неща, които ще останат и след нас”, това каза още Здравко Димитров. По време на баскетболната среща, всички от играчите носиха номер 19, номерът на водената от него местна коалиция “Да решаваме заедно”, в която участва и Реформаторския блок.

Според Димитров, уважението към паметта на хората започва още от уважението към по-възрастните, от проявата на разбиране от толерантността и подкрепата, която трябва да им оказваме всеки ден. Той заяви, че важен приоритет на следващото управление на Пловдив е да направи така, че по-възрастните поколения пловдивчани да са спокойни и да чувстват подкрепа на общината. “Това преминава през много неща – през това да има по-малко напрежение и уважение между хората, през това да има удобни за ходене тротоари, по-удобен градски транспорт и по-добра среда за хората, които имат най-много нужда от подкрепа”, обясни Здравко Димитров.

Той припомни, че през цялата изборна кампания е давал личен пример за това, че пловдивчани трябва да бъдат подкрепяни, да бъдат зареждани с оптимизъм и с позитивни очаквания, а не да има ожесточена изборна битка, която разделя хората. Здравко Димитров призова още веднъж хората да не се подават на политическо напрежение, да не се афектират от това, че кандидатите се надлепват с плакати, а после си ги късат едни на други и да не карат с приятелите, и близките си заради този или онзи кандидат за кмет.

Димитров припомни ангажиментите на коалиция “Да решаваме заедно”, която участва в изборите с номер 19. Това, според него са, ясни срокове и графици, а не обещания. Той допълни, че пловдивчани масово са заблуждавани от предишни кметове, че този или онзи проблем ще бъде решен в даден срок, но много от думите са останали само обещания. “Изпълнението на започнати проекти ще бъде прегледано с цел да бъдат завършени качествено и в срок”, каза Димитров и допълни, че критериите за изпълнение на всички нови проекти на общината ще са строги и ще има ясен график.

На въпрос, кои са основните приоритети, по които ще работи като кмет на Пловдив с Здравко Димитров посочи инфраструктурата на целия град, а не само в центъра, връзката Модър - Царевец, околовръстния път, северния обходен път, водния цикъл и южния колектор. Той допълни, че е необходимо по-добро решение за градския транспорт, че може да бъде оптимизиран графика и линиите, да има автобуси до по-късен час, а цените на картите за масовия градски транспорт за пенсионерите и учащите може да бъде по-ниска. Според Димитров данък МПС и такса смет също могат да бъдат намалени и поставени на приемливи за гражданите нива и това може да стане след финансов одит на общината, ангажимент за какъвто и поел пред партньорите си от Реформаторския блок.