„Имаме две спешни задачи – да продължим да се борим с разпространението на коронавируса и да работим в подкрепа на икономиките ни и на общия пазар на ЕС“. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на състоялия се днес чрез видеоконферентна връзка Съвет „Външни работи“.

„Зелените коридори“ за превоз на стоки и преминаване на граждани в ЕС функционират по-добре в сравнение с преди 10 дни, когато се състоя първият дистанционен заради пандемията от коронавируса Съвет „Външни работи“.
 
Днес външният ни министър подчерта и големите предизвикателства, пред които сега е изправен транспортният сектор в Европа и призова Брюксел да не дава ход на пакета „Мобилност“, който ощетява и българските превозвачи, предава Канал 3.
 
Министрите обсъдиха и по-добрата координация в рамките на ЕС за завръщането на европейски граждани от трети страни, включително с помощта на общоевропейски полети. По данни на ЕК към момента извън съюза остават още 250 000 европейци. Екатерина Захариева благодари на колегите си за съдействието за връщане на български граждани.
 
По време на съвета България изрази подкрепа за действията на Европейската комисия за оказване на помощ в борбата с коронавируса на трети държави. „Смятаме, че в срещу разпространението на коронавируса трябва да бъдат подкрепени директните ни съседи от Западните Балкани и „Източното партньорство“, каза Екатерина Захариева.
 
В дневния ред на Съвет „Външни работи“ бе и борбата с дезинформацията, свързана с разпространението на коронавируса. Външните министри от ЕС бяха единодушни, че трябва да се засили сътрудничеството в тази област. Дискутирана бе и необходимостта от активна комуникационна стратегия, чрез която ЕС да представя своя принос към трети страни и в глобалните усилия за справяне с пандемията от COVID-19.
 
„Трябва да обясняваме по-ясно какво прави Европейският съюз, за да подкрепи своите граждани“, заяви Екатерина Захариева пред колегите си външни министри от ЕС.
 
Неформалното заседание бе част от активната комуникация на министрите на външните работи от ЕС по повод пандемията с COVID-19.