Законодателна инициатива предвижда въвеждането на забрана за продажба на енергийни напитки на непълнолетни.Текстовете са внесени от депутати на "Воля",а предложението им е отразено като промянав Закона за здравето, която вече мина на първо четене през Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта.

Продавачите във всеки магазините вече са длъжни да изискват документ за самоличност на всеки, за когото се съмняват, че няма навършена 18-годишна възраст. Освен продажбата се забранява и закупуването и предоставянето по какъвто и да било начин на енергийни напитки на непълнолетни, информират от БГНЕС. Предложението предвижда и забрана такива напитки да се продават на по-малко от 50 метра от учебните заведения, с изключение на университетите.

Според проучване около 20% от децата между пети и седми клас изпиват поне по 5 такива напитки седмично. за една година у нас пък се изпиват около 19 млн. литра енергийни напитки. Това са само част от мотивите на вносителите на закона. Предстои забраната да бъде окончателно одобрена от депутатите.