Проверката в Българската петролна и газова асоциация е правилна, но леко закъсняла. Влизане в офисите е имало и при предишни проверки, но не съм сигурен дали, ако е имало докумевни, те се за заличени. Това заяви в ефира на „Здравей, България” председателят на партията "ВОЛЯ" Веселин Марешки. И допълни, че не може да прави изводи какъв ще е крайният резултат от акцията. 

"В Румъния се установи наличието на картел. В България тези играчи може би се държат колегиално, трудно е за доказване. Не мисля, че едни и същи играчи имат еднакво поведение в различни държави", сподели той.

Той допълни, че идеята за създаването на Държавна петролна компания е негова.

"В последните няколко години започнах тази битка и казах, че това е моделът. Казах, че е хубаво да ни попитат, защото знаем цялото ноу-хау. Досега не са ни попитали. Думите на министъра на икономиката и министъра на финансите, че този проект може да бъде реализиран бързо и лесно без голям капитал, показва, че, ако се бяха вслушали още в началото на мандата, той вече щеше да е факт", коментира той. 

Марешки допълни, че горивото на целия пазар в България идва от 2-3 източника. Според него най-лесният вариант би бил държавата да се споразумее с петролния гигант "Лукойл" за доставка на гориво. Ако не бъдат уговорени нормални цени обаче, има достатъчно международни играчи на пазара, сподели още той. Депутатът коментира и цените, които можем да очакваме:

"При стабилизиране на нивата на международните пазари може да се поддържа разлика в размер 30-40 стотинки. При кризата, през която минахме, можеше да се стигне и до по-големи разлики".