Евентуалното създаване на партия на българите в Северна Македония получи подкрепа от министъра на външните работи Светлан Стоев.

По повод заявеното от председателя на фондация „Македония“ Виктор Стоянов намерение, министър Стоев заяви, че едната такава партия би била „единственият и правилен път“ българите в съседната държава да постигнат своето утвърждаване:

 „Това е тяхно право, след като в конституцията им се дават тези права, смятам, че това е правилният път, по който те трябва да защитават заедно и с българската държава своите права“, коментира Стоев.

Както и досега, Министерството на външните работи разчита на помощта и подкрепата на българските общности зад граница и сме в готовност да работим в тясно сътрудничество по подготовката и провеждането на вота, заяви министър Стоев при откриването в Рилския манастир на XVI Световна среща на българските медии по света, организирана от БТА.

Външният ни министър изрази надежда, че посланието му ще стигне до сънародниците ни с помощта на българските журналисти в чужбина и медиите, които представляват. Във форума – на място и чрез онлайн връзка, участват представители на 27 български медии от 17 държави.

Светлан Стоев подчерта, че организацията на изборите зад граница е приоритет в работата му като служебен министър на външните работи и отправи благодарност към българските журналисти по света, изиграли важна роля в процеса на организиране на избори зад граница, както и за популяризирането на страната ни.

„Като дипломат съм имал контакти с много българи в чужбина и съм се убедил, че Вие – нашите сънародници зад граница, сте най-влиятелните посланици на страната ни. Вашата активност и инициативност като граждани и журналисти дават възможност името на България да се чува и да се знае с добро по цял свят“, каза външният ни министър.