Днешните дебати в Народното събрание прерастнаха в личностни нападки между управляващи и опозиция. 

Лидерката на БСП Корнелия Нинова отправи поредното си питане към премиера Бойко Борисов без той да присъства в пленарната зала.

"Питам премиера кога ще заведе дело срещу Бойко Борисов за това, че заради него бяхме осъдени в Страсбург за 55 хил. евро?", заяви опозиционната лидерка.

"Докладът на министъра на правосъдието по изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека по дела срещу Република България за 2017 г., който гледаме днес, не е нито формален акт, нито поредният доклад. Този документ засяга основите на обществените ни отношения и един дълбок проблем на правовата държава", допълни Нинова.

Според нея има три проблема в доклада.

1. "Овластените от вас управляващи ви отнемат права. Тези, които вие сте овластили да управляват, ви отнемат права." 
2. "Вие си плащате за това, защото след като ви отнемат права и ни осъдят в Страсбург, всеки един от вас плаща това обезщетение - този с минималната заплата, този със средната заплата и този, който живее на прага на бедността."
3. "Тези управляващи остават безнаказани. Има едно решение и то е разписано отдавна в български закон. В този закон пише, че този, който е причинил вреда умишлено или груба небрежност на държавата и на гражданите чрез незаконосъобразни действия или бездействия при или по повод изпълнение на служебните му задължения, трябва да носи отговорност като плати от джоба си." 

По думите ѝ, когато един политик или държавен служител погази правата на хората, но знае, че трябва да плати от джоба си, ще се замисли дали ще го направи. "Искаме да знаем кога ще има дело Бойко Борисов срещу Бойко Борисов. Или г-н Борисов, кога ще изпълните закона и кога ще заведете дело срещу Цветан Цветанов за 6 дела, по които сме осъдени за 120 хил. евро. Интересно ще е Борисов срещу Цветанов, но в името на народа, защото така пише в закона, а не защото имаме лични отношения към тези неща", уточни Нинова. 

Нинова също така пое ангажимент пред българите, че исковете за парите от Страсбург ще бъдат заведени независимо за кой период на управлението на България се отнасят.

Председателят на Правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов заяви от своя страна, че когато Корнелия Нинова осъди себе си за "Техноимпекс", тогава може да пита кога Бойко Борисов ще съди себе си.

"Когато вие осъдите Румен Овчаров за "Белене" и процедурата, тогава питайте кога Борисов ще съди Цветанов", каза още Кирилов.

"Внушавате на българските граждани, че видите ли тези решения на Европейския съд не се изпълняват. От кого не се изпълняват? От българската правосъдна система, от изпълнителната власт? От субекта хикс? От кого не се изпълняват?", попита още Кирилов.

Снимка: flickr