Вицепремиерът Томислав Дончев и представители на Министерския съвет дават извънреден брифинг във връзка с проекта за Бюджет 2021. Дончев критикува остро президента за позицията му за финансовата рамка, която се подготвя за следващата година.  

„По принцип, не участвам в политически кръгове, тъй като няма добавена стойност. Този път не може да пропусна да се включва в институционален дебат за Закона за държавния бюджет с участие на политическа фигура на президента, като приложим нашата гледна точка, подкрепена с аргументи и цифри.  В квантовата физика има един условен експеримент – Котката на Шрьодингер, че това е политическата фикция, когато тя е едновременно жива и мъртва, намираме се в сходна ситуация, ако следваме думите на президента, това, което правим е хем правилно, хем не правилно. По време на пандемия не е хубаво да се шегува със заболяване, но нашата демокрация има низ болести – политически дислексия, като стигнем до политическа амнезия. Да забрави неща, които е казал”, заяви Дончев. Той припомни думите на президента, че през пролетта е искал повече мерки и повече помощ.

„Ето ги мерките, когато говорим за бюджета 1,6 млрд. за домакинствата, 577 млн. за бизнеса, 749 млн. лева за справяне с пандемията. Това е без допълнителното финансиране от 1,3 млрд. лева, които отиват за мерки на компаниите, на социалното подпомагане и здравната система и образование”, каза Дончев.

„Кога грешим? Сега? Когато изпълняваме призива от пролетта, кога? В тежки времена, когато се натрупват пандемични, социални и икономически кризи,  единственият, който може да помогне е държавата и тя влиза в тази функции. Мерките трябва да са бързи, фокусирани и да стигнат до всеки”, каза вицепремиерът. Той допълни, че съотношението дълг/ БВП е 23,5% и продължава България да е сред шампионите с най-нисък дълг.  Освен справяне с кризата в Бюджет 2021  е залегнало да  бъдат запазени основните приоритети – инфраструктура, образование, модернизацията на армията.