Стефан Янев - лидер на коалиция „Български възход“, водачът на листата от 14-ти МИР Перник Петър Първанов, председателят на ПП АБВ Румен Петков и столичният председател на АБВ Христо Колев се срещнаха и разговаряха с представители на Асоциацията на организациите на българските работодатели - Добри Митев - председател на Българската стопанска камара, Васил Велев, председател на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България, Цветан Симеонов, председател на УС на БТПП и председател на УС на Сдружение GS1 България, и Веселин Тодоров, член на УС на КРИБ. Като домакин на срещата Добри Митрев – председател на УС на БСК представи вижданията и приоритетите на Асоциация на организациите на българските работодатели като акцентира на:

  • Членството на страната ни в ОИСР, Еврозоната и Шенгенското пространство,
  • Запазване на данъчната система,
  • Намаляване на административната тежест регулаторните режими,
  • Образованието и пазара на труда.

Специално внимание Добри Митрев отдели на енергетиката и така наречения „зелен преход“. За бизнеса е важно да има сигурност на доставките.

Цветан Симеонов подчерта: „Работили сме с Вас като служебен премиер много добре, надяваме да се работим много добре и за напред“.

Бизнесът поиска лидерство и държавническо отношение.

„В един отворен диалог и откровен тон успяхме да разменим мнения по теми, които са  от взаимен интерес, според мен има припокриване по много теми. Има само различия в нюансите на нашите позиции“, заяви след  дискусията лидерът на „Български възход“ Стефан Янев и добави: „Това, което говорихме по  отделните теми, което касае и приоритетите на  съответните организации, ние го споделяме и най-важното, за мен е, че намираме общ език и платформа за бъдещи действия. Този тип срещи, обмяна на експертно мнение, обмяна на идеи как да се решават проблемите и на бизнеса и на гражданите, е възможен и трябва да продължим да го правим и от гледна точка на ситуацията, която е в момента и от гледна точка  на бъдещо участие на коалиция “Български възход“ в парламентарния живот или в изпълнителната власт.

„Най-важното, което споменахме и се съгласихме тук на тази среща, е да се стремим да изграждаме държавници, които гледат над мандата - в дългосрочен период от 10-15 години“, подчерта Стефан Янев. По думите му е важно  всяка една от темите, които се дискутираха с бизнеса да има перспектива и да се знае, че решенията се търсят в дългосрочен хоризонт и  устойчиво, както за бизнеса, така и за гражданите. „Имаме идеи и механизми как да продължим сътрудничеството и за напред“, добави още Стефан Янев.

Водачът на листата на “Български възход“ в Перник Петър Първанов акцентира върху необходимостта от приемственост в управлението на държавата, както и върху неотложността на намирането на решение на стратегически въпроси, какъвто е въпросът с енергийното обезпечаване на бизнеса и домакинствата, както и справянето с финансовата нестабилност. Румен Петков подчерта необходимостта от поемане на персонална отговорност за кризата, до която бе доведена страната ни в последните месеци и разследване на злоупотребите с власт, довели до нея.

Коалиция „Български възход” е с номер 15 в интегралната бюлетина на вота на 2 октомври.

Купуването и продаването  на гласове е престъпление!