Сегашното ръководство на БСП води войни с инакомислещите в партията, а не с ГЕРБ. Това заяви лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев на влизане на „Позитано“ 20, където в 12 часа започна заседанието на Националния съвет на БСП, който нрябва да направи анализ на резултатите от местните избори. Сбирката е при закрити врати, но се очаква да е съпроводена с тежки дебати заради откритото писмо на 50 видни членове на партията с искане за оставка на соцлидера Корнелия Нинова и цялото ръководство.

"Оставките не са най-важното, трябва да се види дали има желание за осмисляне на грешките и за промяна, която да помогне да се спечелят следващите избори. За мен големият въпрос е защо БСП губи избори трета поредна година, след като ГЕРБ ерозира. Въпреки това българите не припознават БСП като алтернатива", добави още Станишев.После предупреди, че ако червеното ръководство пак "замете нещата под килима", партията не е очаква добра перспектива за следващите парламентарни избори,

Според Станишев начело с Нинова се правела подмяна в характера на партията. "БСП оцеля в прехода, защото се социалдемократизира, стана модерна и приемлива за българите, а сега губи основни свои характеристики в резултат на политиката на ръководството. Превръща се в лидерска партия, в която демократичното начало е подтиснато", каза още лидерът на ПЕС.

На пленума ще бъдат обсъдени два доклада - на ръководството и на опозицията, които имат различни тълкувания на резултатите. Заседанието е с участието на новите кметове и общински съветници.

"Надявам се, че анализът ще бъде трезв и разумен, а не захаросан, какъвто беше на предходните парламентарни и европейски избори, коментира Борислав Гуцанов, който иска оставката на ръководството. БСП трябвало да се бори не за балотаж и второ място, а да се бори за управлението на страната.

Няма основания за оставки, на тези избори БСП се представи по-добре в сравнение с предходните, резултатите не са толкова черни, колкото са изкарани в паралелния анализ, контрира обаче Георги Гьоков. 

Бизнесменът Георги Гергов също заяви, че не е сега времето да се занимават с оставки, защото партията имала 30 - 40 хиляди ръст.

 

Жега в БСП, Нинова усмирява партийната опозиция на пленума днесСоциалистите обсъждат представянето на местните избори след "кърваво писмо" с искане за оставки