Нито на ГЕРБ, нито на БСП им стиска да внесат промени в правилника, които биха ударили и по техните депутати. Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов във връзка с промените в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, предложени от партията му.

Той обърна внимание, че битката между ГЕРБ и БСП продължава повече от седмица.

"Ние го правим, защото всички тези хора са избрани, за да работят съгласно Правилника на Народното събрание. Те не работят по този правилник. Има масови случаи на отсъствие, има случаи на сутрешно регистрирани и неоставане на заседание, което също е форма на неспазване на работното време и изборните ангажименти", заяви Симеонов.

Колко пари ще вземат депутатите на БСП, които отказват да ходят на работа?По закон те ще получат 1/3 от възнагражденията си

Той представи предложенията на НФСБ, а именно тези, които не присъстват на пет заседания за един месец не получават никакво заплащане.

"Нито трудово възнаграждение, нито допълнителни възнаграждения, които са така наречените представителни. Считаме, че по този начин ще се постигне дисциплиниращият ефект", аргументира се Симеонов.

По думите му малко от депутатите спазват работното време, както е нормативно определено от правилника.

"Заложили сме преодоляването на една друга хитрост, при която сутринта се прави регистриране. На депутата му се води работен ден, но той не участва в гласуването просто защото след регистрирането изчезва. Или идва някъде по средата на работния ден, гласува по някоя точка. По този начин той се регистрира за деня, че е присъствал и получава пълно възнаграждение за деня. Това също е несправедливо. Нека да бъде така добър да присъства на повечето от половината гласувания", допълни още лидерът на НФСБ.