Разговорите в "Обеднени патриоти" не са пресъхнали, настоя лидерът на ПП "Атака" Волен Сидеров пред журналисти в парламента.

"Просто трябва и тримата да заявим желание. Вчера предложих на г-н Каракачанов, но той сега кара някакъв грип и ще се видим сигурно в края на седмицата", заяви Сидеров. Той посочи, че не е разговарял с Валери Симеонов по тази тема.

"Трябва да седнем тримата и да разговаряме. Не знам защо Симеонов го нямаше вчера на коалиционния съвет, сигурно си е имал причини", обясни лидерът на "Атака".

Патриотични тежнения: Кой да е №1: Джамбазки или Симеонов?Воеводите искат общо явяване и вътрешен вот който да определи водача

Сидеров посочи, че все още не знае дали би приел да оглави листата на партията за евроизборите.

"Аз поставих една тема за заплащането на евродепутатите - също за мен много важен въпрос. Защото там те получават едни огромни пари, част от които биха могли да бъдат използвани за благородни цели – лечение на деца и помощ за талантливи деца. Мисля да работя в тази посока и да предложа всички. Другото, което е много важно, е за какво ще се борят тези хора. Да си представим, че всеки един от номинираните стане сега евродепутат, той на какви позиции ще бъде например за санкциите срещу Русия, за миграцията в Европа и т.н. Има много въпроси, по които евродепутатите трябва да отговарят предварително, а не да се говори само за номинациите", обясни той.

"Т.е. не само да се номинираме, а и да казваме на какви позиции сме. Защото се оказва, че там отиват 17 българските евродепутати и след това гласуват всички джендър философии, които се видя, че българският народ не приема. И се оказва така, че излъчваме скъпо платени хора, които отиват и работят за политически философии, разрушаващи националната идентичност и семейните ценности. Трябва да е ясно с какви позиции и идеи излъчват партиите своите кандидати", коментира още Сидеров.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви от своя страна, че не можем да се правим, че не виждаме как "Атака" и ВМРО се подготвят за самостоятелно явяване на европейските избори, цитиран от "Фокус". И заяви категорично – "НФСБ извършва необходимите действия за самостоятелно явяване на европейските избори".

"Това не е окончателно решение, защото не съм лидер на еднолична партия. Решенията в НФСБ се вземат от Политическия съвет, както е записано в Устава. Няма как Уставът да бъде заобиколен", посочи Валери Симеонов.

"Казвам го открито. Не го крием и не извършваме задкулисни договорености. Не подхвърляме на медиите, че ще вкараме 3-4 депутати общо с разни консервативни псевдосубекти, нито пък водим подготвителна кампания за издигане на наш кандидат още от миналата година, без да уведомяваме партньорите си", коментира той.

Попитан как ще коментира думите на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, че най-добрият вариант е "Обединени патриоти" да се явят заедно на европейските избори, посочи: "Нека отговори защо за два месеца преговори с него, сме говорили за общото ни явяване на европейските избори не повече от 5 минути. Може би едно говори, а на практика не сме стигнали до тази тема след 2 месеца разговори". 

Каракачанов иска вътрешен вот да реши кой да води евролистата на патриотитеВажното е правителството да е стабилно, обяви вицепремиерът

"От друга страна сме отворени за разговори. Ще бъдем отворени още известно време. Доколкото технологията за подготовка на изборите го позволява", заяви Валери Симеонов.

В отговор на въпрос приема ли номинацията за евродепутат на част от структурите на НФСБ до момента, той обясни: "Ще отговоря малко по-късно. Вървят номинации по региони, нека този процес да приключи".

Попитан още ли мисли, че европейските избори не са важни, лидерът на НФСБ поясни: "От гледна точка на възможностите за въздействие върху политиката на ЕС, изборите са с нищожно значение. Един или няколко депутати от "Обединени патриоти", независимо от коя партия, или 17-те българи в ЕП могат да повлияят съществено върху политиката на Европа. Изборите са изключително важни от гледна точка на мобилизация на партийните структури, симпатизантите и избирателите, които подкрепят каузата ни".

"Ще ни бъде много интересно да видим какъв резултат ще имаме на тези избори. Те са важни от партийно-политическа гледна точка, с нашите депутати не можем да постигнем кой знае какво при гласуване в 650-членния ЕП", каза още той.

Снимка: Нова тв