Затруднява се ситуацията след като президентът реши точно на БСП да връчи третия мандат. Не беше съвсем неочаквано, но очакването на част от коалиционните партньори беше мандатът да дойде при "Демократична България". По-трудно може да се състави правителство с мандат на БСП, но шансове има. Това коментира пред NovaNews министърът на околната среда и водите в оставка Борислав Сандов.

По думите му оттук насетне трябва да последват разговори, отърсени от комуникационни товари. "Трябва да помислим възможно ли е и при какви компромиси може да се случи управленско мнозинство. Други партньори извън бившата четворна коалиция, не могат да бъдат идентифицирани. Ако правителството стъпва на идеите на предната коалиция и идеологията на БСП няма да надделява, може да се получи. Представители на ГЕРБ ще вкарват клин, разделителна линия, но това е неизбежно", смята Сандов.

Според него не може да се протака връщането на мандат, ако не се постигне съгласие. "Газпром" е участникът, който развали договора едностранно. Каквото и да правим за възобновяване това означава да отговорим на условия, които не са по договора, което означава нов договор. Можем да имаме готовност за изпълнение на съществуващия договор. Ако Путин реши да спре газа на Европа така или иначе ще попаднем в обсега на това решение", подчерта министърът в оставка. И допълни, че ако БСП иска подновяване на отношенията с "Газпром", то ще трябва да стане при старите условия, а плащането в рубли е неуместен ход.

"Трябва да търсим ограничение на нуждите ни от газ и да продължим с намирането на алтернативи на доставки на газ - азерски и втечнен", отбеляза той. 

Относно състоянието на МОСВ Сандов бе категоричен, че промяна има. "Ние сме министерството с най-много наказателни процедури и забатачени процедури от 2014 г. Всички зони по "Натура 2000", които трябва да излязат с мерки за управление, трябваше да са готови преди 8 години. Рискуваме да не можем да реализираме определени проекти с европейско финансиране. Поставили сме си за цел да намалим с над 1/3 наказателните процедури - 3 бяха затворени, през септември още 4. Сега се отвори друга - да не се допуска убийството на делфини в Черно море. Забранихме фермите за норки и намалихме замърсяването", сподели Сандов. И уточни, че е видял много предпоставки за корупция и нелогични действия в МОСВ.

За него в ТЕЦ "Брикел" вероятно има "чадъри" и сигурно на лица на по-ниските етажи в отговорните ведомства ще понесат своята отговорност, а ще бъдат подадени сигнали и за конфликт на интереси.