Само двама от общо петимата кандидати за кмет на община Кричим се осмелиха да застанат лице в лице с избирателите на проведен предизборен дебат в община Кричим.

Единственният откликнал на поканата на организирания от кандидата за кмет на ПП „ГЕРБ“ - Йордан Недев, дебат бе Атанас Бъбаров, издигнат от местна коалиция: “Бъдеще за Кричим“-НФСБ,ББЦ и РБ. Кандидатите на БСП и ДПС, както и досегашният кмет не уважиха нито своите съграждани, нито опонентите си.

Присъстващите в залата имаха възможност да задават въпроси, а също така да чуха и намеренията на кандидат-кметовете по теми, свързани с безработицата на територията на общината и усвояването  на средства от европейските фондове. Нивото на безработицата в общината е 24 % - една от най-високите за страната.

Кандидатът  за кмет Атанас Бъбаров още в първото си изказване даде заявка, че не залага на голи обещания. Той заяви че ще разкрие 350 нови работни места в рамките на мандата, а като гаранция за това бе довел със себе си инвеститори в отрасли като лека промишленост, земеделие, туризъм, които имат желание да инвестират в региона. “Не обещавам чудеса, но заявявам, че опитът ми досега е заявка за справяне с безработицата чрез привличане на инвестиции и развиване на  икономиката. Ние не само обещаваме, ние вече правим – част от хората са в залата“, заяви г-н Бъбаров.


Във връзка с усвояването на европейските средства с цел повишаване качеството на живот на гражданите и двамата кандидати изразиха единомислие относно необходимостта от прозрачност при изпълнение на проекти и завишен контрол по всички дейности, включени в тях. “Волята ни е да продължим успешната политика за усвояване на спедства от европейските фондове за развитие на местната инфраструктура. Следващият програмен период 2014-2020 дава добри възможности за това“, заяви г-н Бъбаров.

„Реализираният проект за изграждане на канализационна и водопроводна мрежа на територията на града е на стойност 33 милиона, но те не са спечелени, защото може да се печели от тотото, а са предоставени от структурните фондове “, заяви кандидатът на ГЕРБ Йордан Недев, сегашен заместник-председател на Общински съвет – Кричим. Той сподели също, че строително-монтажните дейностие е трябвало да се случат при по-сериозен контрол не само от страна на общината, а и от фирмата, изпълнявала строителен надзор. Недев изрази и личното си мнение, че ръководител на подобен род проект трябва да е хидроинженер, а не юрист.

Гражданите изразиха недоволство от отсъствието на настоящия кмет Калчев, тъй като имаха доста критики и въпроси към него.  Присъстващите изразиха възмущение от наложената в общината  практика на отказ от административни услуги, включително за издаване на актове за гражданско състояние, при наличие на задължения. “Това е порочно, неправилно и незаконно“ заяви г-н Кузев - кандидат за общински съветник от коалиция „Бъдеще за Кричим“.

„Общината трябва да е отворена и в помощ на гражданите, кметът е избран от народа и е длъжен да му служи“,категоричен бе Атанас Бъбаров.

Двамата кандидати гарантираха, че  ще премахнат сегашната бариера, ограничаваща достъпа до общината в случай, че бъдат избрани. Г-н Бъбаров заяви, че девизът на местната коалиция е „Да градим заедно“, което управляващите да са близо до хората и да решават проблемите им. 

“Готов съм всеки работен ден да отделям един час след работно време, за да приемам граждани“, заяви г-н Бъбаров на въпрос свързан с липсата на приемен ден на сегашния кмет г-н Калчев.

На няколко пъти в своите изказвания кандидатът  на коалиция „Бъдеще за Кричим“ подчерта,че водената от него предизборна кампания е позитивна. “След 4 години виждам родния си град оживен, с усмихнати и спокойни хора по улиците. Хора, които не се притесняват как ще си платят тока и данъците. Виждам обединени пустеещите земеделски земи. Не хората да се изнасят към Пловдив, а да пренесем предимствата на големия град тук“. Атанас Бъбаров обеща също по-ниски данъци и такси. 

TrafficNews.bg