Днес новите общински съветници на Пловдив гласуваха състава и формирането на постоянните комисии към Общински съвет - Пловдив. Ролята на комисиите е отговорна и важна що се отнася до факта, че всяко предложение постъпва в определена една или няколко комисии по компетенция, където се подготвят анализи и се излиза със становища по внесените искания. 

 

Така комисиите се интегрална част от процеса по взимане на решения, но и осъществяват контрол за изпълнението на взетоте решения. комисии играят основна роля в процеса на вземане на решения от Столичния общински съвет. 

По време на сесията бяха гласувани положително предварително договорените постоянни комисии, но общинарите бяха помолени да останат след официалното заседание, за да се обсъдят председателските места по комисии. Почти всички комисии ще бъдат оглавени от представители на ГЕРБ, които имат мнозинство. 

От от най-важните комисии, тази по „Общинска собственост и стопански дейности” ще бъде оглавена от зам.-председателя на Общинския съвет и доайен от ГЕРБ Стефан Дедев. Негов заместник ще бъде Тодор Стоилов от групата на БСП, а членския състав се допълва от: Георги Колев, Владимир Темелков, Емил Русинов, Вера Тоскова, Веселина Александрова, Константин Георгиев, Атанас Баташки. 

Правната комисия ще бъде водена от народния представител от ГЕРБ Йордан Илиев, а председателят на ДСБ Пловдив от Демократична България е зам.-председател. В екипа влизат още Георги Колев, Евелин Парасков, Димитър Чолаков, Слави Георгиев, Румяна Толова, Христина Кашилска и Николай Радев.

Златин Велев, който до скоро беше зам.-кмет по транспорта, ще застане на чело на комисията по „Обществен ред, транспорт и защита при бедствия”. Негов подгласник става транспортният бизнесмен Димитър Чолаков. Комисията е сформирана още от експертът по сиурност от ЗС "Александър Стамболийски" Дончо Киров, Стефан Дедев, Владимир Темелков, Костадин Гаров, Ангел Иванов, Йордан Иванов и Ясен Михайлов.

Важните въпроси за финансите в Община Пловдив ще минават през оглавяващия бюджетната комисия Ангел Славов, който има опит като шеф на Общинския инспекторат. Димчо Петров от ВМРО остава втори като заместник-председател в състава още на: Добромира Тошева, Кирил Търев, Владимир Кисьов, Константин Георгиев, Веселина Александрова, Йордан Илиев, Христина Кашилска.

Университетския преподавател и хирург от квотата на Демократична България Веселка Христамян става шеф на Здравната комисия, в която попадат и социалните дейности. Д-р Иглика Кзанджиева от ГЕРБ получава зам.-председателското място. Във важния ресор ще имат думата още шефът на БЧК Таня Георгиева,  Иван Црънчев, Атанас Баташки, Гергана Стоянова, Иван Вичков, Стефан Аксиев и Румяна Толова.

Музикантът Едуард Сарафян от квотата на партията на Георги Титюков "Кауза Пловдив" ще застане на чело на комисията, която ще разглежда въпросите по образование, наука, вероизповедание и етнически въпроси. Той ще бъде подпомаган в дейността си от заместничката си Анета Господинова от ГЕРБ, както и от членовете Николай Радев, Костадин Гаров, Гергана Стоянова, Али Байрам, Станислава Лулчева, Иглика Казанджиева и Дончо Киров.

Комисия „Култура, туризъм, евроинтеграция и международни отношения” се оглавява от Стефан Послийски, председател на групата на ВМРО. Георги Василев ще бъде зам.-председател, а в състава влизат още Георги Юруков, Едуард Сарафян, Анета Господинова, Веселина Александрова, Добромира Тошева, Стефан Аксиев и Евелин Парасков.

Демократична България взимат още една комисия - тази по „Устройство на територията и жилищна политика” с шеф Добромира Костова. Тя ще бъде подпомагана от арх. Цветелин Цоневски, Вера Тоскова, Стефан Послийски, Владимир Кисьов, Петър Ганев, Кирил Търев, Златин Велев и Йордан Василев. 

Иван Вичков поема комисията по „Екология и комунални дейности” със заместник и състав, както следва: Ангел Иванов, Петър Петров, Георги Величков, Атанас  Узунов, Иван Црънчев, Веселин Козарев, Георги Юруков, Добромира Костова.

Комисия „Младежки дейности и спорт” ще бъде оглавена от Атанас  Узунов, а заместник ще е Николай Бухалов. В комисията влизат още Ангел Славов, Димчо Петров, Веселин Козарев, Георги Величков, Добромира Костова, Таня Георгиева и Тодор Стоилов.

Антикуропционните въпроси ще са поверени на Ясен Михайлов, а Веселка Хрисамян ще бъде заместник. Комисията по „Противодействие на корупцията“ ще включва още Йордан Василев, Петър Ганев, Слави Георгиев, Петър Петров, Емил Русинов, Али Байрам, Николай Бухалов. 

Още за днешната сесия вижте тук:

Кметът на Пловдив: Искаме Бетонният мост да остане, само ще бъде преработенЗико пое ангажимент за по-големи и достъпни автобуси и за реализиране на Колежа