Президентът Румен Радев обяви официално, че налага вето върху част от промените в Изборния кодекс. Според него новите разпоредби обезсмислят въвеждането на машинното гласуване. 

"Преди година законодателят предвиди изцяло машинно гласуване. Новите промени предвиждат и двата вида. Прехвърлянето на ЦИК на решението дали да се наемат или закупуват машините означава бягство от отговорност на Парламента, при положение, че в Конституцията ясно се вменяват отговорности на законодателя по отношение на изборите. В същото време законодателят лишава ЦИК от възможността да определи изпълнител за компютърната обработка на данните от гласуването. Вменява го изцяло на "Информационно обслужване" АД, пренебрегвайки конкурсното начало в стопанската дейност," обясни Радев. 

Според него промените целят хаос и възможност за манипулация на изборите. 

Радев налага вето и на частта от закона, която предвижда провеждане на референдуми по въпроси, които са от компетенцията на Великото народно събрание. Той заяви, че подобен ход не разширява правомощията на гражданите, а "цели служебна победа на предстоящите избори". 

Президентът отново се възползва от медийното внимание, за да призове за оставка на правителството.

"Трите месеца на многохилядни протести са свидетелство за дълбока криза в демокрацията. Изборите са фундаментът на всяка демокрация и от тяхната честност и прозрачност зависи как ще продължаваме напред. Отлагането на отказа от властта е продължаване на агонията.

Кабинетът избягва политическата и правна отговорност за многобройните скандали през последните години. Посегателството върху изборният кодекс е поденият пример", каза той.