"Ресурсът от Плана за възстановяване е значим, но не трябва да се очаква да ни реши всички проблеми. Тези 12,9 млрд. лева са една много малка част от държавния бюджет, а те ще бъдат разделени в 6 години". Това заяви пред БНР служебният вицепремиер по евросредствата Атанас Пеканов. Той подчерта, че старият План на предишното управление на страната е бил променен и надграден.

Според Пеканов зелените приоритети за опазване на околната среда са важни, но е важен и диалогът за социалните рискове:

"По Плана за възстановяване и устойчивост в сферата на енергетиката се изграждат нови мощности, които са един от проектите за ВЕИ. Отделно имаме средства за адресиране на социално-икономическите рискове по Фонда за справедлив преход - 2,4 млрд. лева, което ще отидат само във въглищните региони - Перник, Стара Загора и Кюстендил - за насърчаване на създаване на нови работни места в следващите 6 години. Ще се опитаме да финансираме през Фонда за справедлив преход и това ново държавно предприятие, което ще се създаде, което ще поема хора, съкратени във въглищните региони, за да работят по рекултивация". 

"Ние смятаме, че ЕК трябва да прояви гъвкавост по отношение на затварянето на въглищните централи", каза Пеканов във връзка с тезата на изпълнителният вицепрезидент на Европейската комисия Франс Тимерманс, който отговаря за "Зелената сделка".

Атанас Пеканов заяви, че няма намерение да влиза в политиката след приключването на мандата на служебното правителство, в което е вицепремиер.