Папа Франциск е напуснал дома си в "Света Марта", където обичайно живее Ватикана.  Причината е положителна проба  COVID-19 в кардиналския дом "Света Марта", където живее светият отец, предаде Франс прес.

„Още един случай на човек, дал положителна проба за COVID-19, беше установен сред жителите на Ватикана. Пациентът, който за момента няма симптоми, беше поставен в изолация, както и всички, които са били в пряк контакт с него", заяви пресслужбата на Светия престол. В съобщението се добавя, че човекът временно е напуснал "Света Марта", където обичайно живее,. Не беше дадено никакво уточнение за здравословното състояние на папа Франциск, който от избирането си предпочита да пребивава в "Света Марта", вместо в апостолическия дворец, където е официалната му резиденция.

В съобщението се казва единствено, че здравето на всички жители се наблюдава постоянно. По време на традиционната си аудиенция в сряда папата избегна всякакъв близък контакт с вярващите, които го приветстваха от разстояние. Тогава светият отец се извини, че ги поздравява отдалече, но посочи, че всички, като добри граждани, трябва да съблюдават предписанията на властите, за да спомогнат за слагане край на тази пандемия.

Папата не носи маска по време на публичните или частните си аудиенции. Междувременно вече 11 души от гвардейците, които охраняват Ватикана са с положителен тест за COVID-19.