АБВ в Пловдив  ще сформира инициативен комитет за организирането на референдум, на който ще се определи бъдещето на електротранспорта в Пловдив. Това заяви днес пред журналисти градският лидер Кирил Чалъков.

Допитването до пловдивчани, в което те ще получат възможност за информиран избор и ще могат да дадат отговор искат ли тролеи да обслужват градските линии, ще бъде проведено до 6 месеца, уточни зам.-председателят на АБВ Румен Петков. В комитета по организиране на референдума ще влязат 60 души. Специална покана ще бъде отправена към всички екоорганизации и към същестуващия Инициативен комитет за възстановяване на тролейбусния транспорт в Пловдив.

Проблемът датира от преди мандатите на сегашната управа в Пловдив. Съществува и решение на Mиниcтepcĸия cъвeт от 2012 г. зa пpеимуществено paзвитиe нa тpoлeйбycния тpaнcпopт в cтpaнaтa и ocoбeнo тaм, ĸъдeтo имa изгpaдeнa инфpacтpyĸтypa. В него Пловдив е посочен като град, в който обслужването се осъществява от частни превозвачи, и е подчертано, че възможността за участие в европроекти може да се реализира в партньорство с общината.

TrafficNews.bg