Здравко Димитров официално е новият кмет на Пловдив. В неделния балотаж за бившия областен управител от ГЕРБ гласуваха 46 887 души, което се равнява на 57,32 от всички гласували.

Въпреки издънката със социологията от 27 октомври, във втория тур на изборите екзитполовете дадоха много точни резултати, като Славчо Атанасов наистина изостана с около 20% зад опонента си с резултат от 38,1%, които представляват вота на 31 161 пловдивчани.

Монолитна основа постави ГЕРБ и във всички райони. Благодарение на един инфарктен балотаж с 300 гласа разлика и добра подкрепа на останалите претенденти за кметските постове, партията на Бойко Борисов успя безпрецедентно да направи Пловдив еднопартиен що се отнася до изпълнителната власт. 

Най-оспорваният балотаж в "Южен" между Костадин Язов и Борислав Инчев вече е известен по данни на 100% обработени изборни книжа. С 47.77% Язов сяда на кметския стол само на процент пред опонента си Илчев, който получи подкрепя на 46,11%. Разликата между двамата се равнява на 300 гласа. В района 6.12% са посочили, че не подкрепят никого. 

Досегашният кмет на "Централен" Георги Стаменов остава на поста си, след балотаж с бившия зам.-кметът по „Спорт, младежки дейности и социална политика“ от Кауза Пловдив Георги Титюков. Кандидатът на ГЕРБ е завоювал 54.93% спрямо 36.95% за Титюков. Малко над 8% от пловдивчаните, гласуващи в "Централен", не са дали вота си за никой от двамата. 

Димитър Колев ще управлява „Западен” втори мандат с убедителна почти двойна победа над опонента си Десислава Йорданова от БСП. Кандидатът на ГЕРБ печели убедително с 62,1% пред червената претендентка 29,96%.

Район "Източен" ще бъде управляван от екс шефа на ОП "Чистота" Иван Стоянов, като въпреки безпрецедентно ниската избирателна активност от под 20%, той успя да пребори конкуренцията в лицето на Илия Матаков от Земеделски съюз "Александър Стамболийски". Резултатите им са 60,84% към 30.83% в полза на кандидата на ГЕРБ, което е около 2000 гласа разлика.

Бившият шеф на ОП "Паркове и градини" Стоян Алексиев завоюва кметския пост на "Северен" с 63,57% при битка с номинацията на БСП Атанас Баташки, който финшира втори с 28,40%.

В "Тракия" надпреварата завърши още на 27 октомври, когато Костадин Димитров спечели на първи тур с 58.49%. 

Здравко Димитров с първи брифинг като кмет, взима ключовете за Общината от Тотев след седмицаНовият кмет официално встъпва в длъжност на първото заседание на Общинския съвет

Здравко Димитров е новият кмет на ПловдивГрадът под тепетата е с една от най-слабите избирателни активности в страната