Общинските съветници ще вдигат доста сериозно възнагражденията си на предстоящата сесия на местния парламент. Предложението е входирано с новия правилник за дейността на Общинския съвет, като там се регулират новите заплати и представителни разходи.

На практика те ще вдигнат почти двойно парите, които получават.  В началото на март общинарите увеличиха парите на кмета Здравко Димитров и районните кметове, съответно до 3350 лева и 2100 лева.  Тогава заплатата на председателя на Общинския съвет не бе променена, но дойде и неговият ред.

В ЗМСМА пише, че председателят на Общинския съвет взима до 90% от заплатата на кмета.  В новия правилник е записано, че Александър Държиков ще взима 80% от кметското възнаграждения. Досега неговата заплата бе бетонирана  на 1350 лева, а след промяната тя ще стане 2650 лева. Промяна ще има и за общинските съветници.

Сега те взимат по 269 лева за една сесия и по 26 лева за участие в комисия, а представителните разходи за приемни,ток, гориво и т.н. са на обща стойност около 700 лева. Всеки месец, без летния има по две сесии на месец, като така общинарите си докарваха около 1300 лева.  Парите се смятаха отново на база на заплатата на председателя на общинския съвет – по 20% за една сесия, 2% за комисия и до 50% за представителни разходи.

В новия правилник е записано, че всеки един от останалите 50 общински съветници ще взима по 15% от заплатата на шефа на местния парламент за всяка сесия, 2% за комисия и 40% за разходи, свързани с работата му в ОбС.

Цифрово това означава, че общинските съветници ще взимат по 400 лева за една сесия, която трае няколко часа,  52 лева за комисия, която трае по-малко, като ще имат до 1060 лева за представителни разходи.

Обичайно всеки месец има по две сесии на местния парламент, а всеки общински съветник участва в по две комисии. Ако той е стриктен при посещенията си, той ще взима по 1008 лева за месеца заплата и още 1060 лева за разходи, които може да осребрява с фактури за офис консумативи , гориво, помещения под наем и други.  Така общо общинарите ще взимат над 2000 лева заплати.  На годишна база това ще струва близо 450 000 лева повече на бюджета след увеличението на парите им.

На практика бащиците на града ще взимат пари почти колкото районните кметове и повече от почти всички общински експерти и директори, които са ангажирани ежедневно с функционирането на Община Пловдив.  Самите общински съветници нямат никакъв ангажимент, освен да участват на сесии и да гласуват – основно по съвест.

Решението на общинските съветници автоматично ще вдигнат и заплатата на омбудсмана. Борислав Стаматов, който е временно изпълняващ вече повече от мандат, в момента взима 80% от заплатата на председателя на Общинския съвет.  Той се разписва всеки месец 1030 лева, а с новото решение, той ще взима по близо 2100 лева.

Така цялото това вдигане на заплатата на председателя на Общинския съвет ще струва около половин милион лева на бюджета на града. Новите заплати влизат в сила от първи септември.