НФСБ постави ултиматум на партньорите си в Обединени патриоти за евровота, че при обща листа държи неин водач да бъде Валери Симеонов. В противен случай фронтът ще участва самостоятелно в изборите през май или с други съюзници. И при двата варианта Симеонов ще бъде №1 в листата. Решението на ръководството на НФСБ беше огласено от зам.-председателя на формацията Борис Ячев, който обясни, че преговорите с ВМРО и „Атака” досега са ударили на камък.    

„Бяха водени преговори с различен интензитет. В последните месеци бяха водени в двустранен формат – с ВМРО, поради това, че на няколко поредни коалиционни съвети липсваше представител на партия "Атака". Бяха коментирани доста възможности, включително и явяване в двустранен формат ВМРО - НФСБ. За съжаление, от няколко седмици тези разговори станаха безрезултатни.

Останалите партии предприеха действия по-скоро за самостоятелно явяване – номинациите за водач на листа на Ангел Джамбазки от знайни и незнайни структури, желанието и действията на "Атака" да се формира някакъв друг тип коалиция – консервативен или някакъв друг блок. Ние уважаваме тези действия на коалиционните ни партньори, но щом те сочат за самостоятелно явяване, естествено е и ние да предприемем действия към самостоятелно явяване. В името на коалиционното партньорство ние до този момент не сме провеждали срещи с други политически формации”, заяви Ячев.

Той направи уговорката обаче, че ако се стигне отново до разговор „Обединени патриоти” да участват на евровота с обща листа, категоричното условие на НФСБ е водач в нея да бъде Валери Симеонов.

Не смятам, че отделното явяване ще наруши управляващата коалиция, каза още Ячев. Според него ангажиментите на всяка една от трите партии към управляващата коалиция си остават. Това чул и от устата на Красимир Каракачанов и Волен Сидеров на срещата с Цветан Цветанов в Министерския съвет.

Позицията на НФСБ за Изборния кодекс е, че преференцията с нисък праг руши коалиционното и политическото поведение, като създава излишна мотивация за боричкане в партийна листа. Затова хората на Симеонов ще гласуват и в пленарна зала срещу преференциите, стана ясно от думите на Ячев. Той подчерта, че инициативата за вдигане на прага за разместване на листата не е на неговата партия.

По отношение на новия състав на ЦИК, за НФСБ това „не е драма”, но от партията не виждат как може да се случи до евровота.