България разработи в кратки срокове цифрови инструменти, които улесняват живота на гражданите в условията на глобалната пандемия. Това ще бъде отчетено по време на видеоконференция на министрите от Европейския съюз с ресор телекомуникации на 5 май 2020 г. Българската позиция за съвета бе одобрена на днешното извънредно правителствено заседание, съобщават от Министерски съвет.

Министрите ще дискутират последиците от кризата с COVID-19 в телекомуникационния и цифровия сектор и значението на цифровите решения за възстановяване на ЕС. Тема на заседанието са и инвестициите в изграждането на нови цифрови инфраструктури – мрежи с много висок капацитет.

Българското правителството стартира Единен портал с информация за мерките за борба с разпространението на COVID-19. Разработени бяха много допълнителни електронни услуги, които да улеснят гражданите и бизнеса и да намалят рисковете от преки контакти. Сред тях е и мобилно приложение, което може да бъде свалено безплатно и използвано на доброволен принцип от българските граждани, с цел улесняване на диагностиката на COVID-19. 

Правителството одобри също българската позиция за неформалната видеоконференция на министрите по заетостта и социалната политика, която ще се проведе на 5 май. Видеоконференцията е посветена на демографските предизвикателства вследствие на пандемията COVID-19 и мерките за икономическо възстановяване и социална сигурност.

Министрите ще дискутират мерките за премахване на ограниченията и за възстановяване, планирани от държавите-членки, но също така и въздействието на пандемията върху основните демографски тенденции. Разпространението на коронавируса оказва огромно въздействие върху живота и работата на хората в цяла Европа и по света. Това изисква обща реакция със средносрочни и дългосрочни мерки и политики както на национално равнище, така и на равнище ЕС. На европейско ниво ефективното координирано изпълнение на действията и препоръките от Пътната карта за вдигане на противоепидемичните мерки във връзка с COVID-19  са важна предпоставка за възстановяване на националните и европейската икономика.