Момичета и момчета от първите по рейтинг гимназии в Пловдив преди два месеца основаха Менторския съвет на Общество Nota Bene. Те са отличници, с изявени таланти в различни области. Въпреки това, всеки от тях се отказа да кандидатства за стипендия и вместо това прие да отдели време и усилия,  за да се включи в организацията на всички събития на Обществото. Менторите се запознаха с кандидатурите на всички ученици, предложени за стипендии, а след това с тайно гласуване отсяха най- добрите. 81 младежи от 8 до 12 клас, възпитаници на пловдивските училища, всеки месец ще получават по 100 лева, за да развиват своя талант. Математици, литератори, певци, танцьори, фотографи и други творци вече са членове на Nota Bene.

В поредица от материали сайтовете TrafficNews.bg и PlovdivTime  ще представят младите ментори. Всеки от тях бе поканен да попълни своя „лексикон” с въпроси. Надяваме се да ги опознаете през техните отговори!  

 

-    Представете се накратко - къде учите, в кой клас?

 -   Аз съм Полина Георгиева и съм 11 клас в ЕГ"Пловдив".

 -   Хобита и интереси? 

-    Обичам спорта. Занимавам се професионално с Акробатичен Рок&Рол, тренирам в СК"Меджик" Пловдив. Фотогрфията е другата ми страст. Най-много обичам да снимам спортни събития, по-точно- да посещавам и улавям най-добрите мигове на футболните мачове. 

-     Любима книга, писател, филм, актьор, песен, музикант, картина, художник и сентенция. Защо точно те?

-    Обичам да чета криминални книги. Любимата ми такава е "Клиентът" на Джон Гришам. Любимите ми филми са много, но ако трябва да посоча един - това е Титаник. Съответно любимият ми актьор е Леонардо ди Каприо. Всяка любима песен има своята история и я свързваме с момент от живота ни. "All of me" и "Can't be touched" - две коренно различни песни са моите любими такива. 

-   Каква искате да станете, къде и какво ще учите след като завършите гимназия?

 -  След завършването си на Английската гимназия смятам да следвам право в Софийския университет, след което да запиша и втора специалност - журналистика. Мечтата ми е да направя собствено спортно предаване.

 -  Текущи проекти, с които се занимавате? 

-    Освен извънкласните ми занимания и клубове, които посещавам и това, че съм един от менторите в Nota Bene, съм и председател на УП към ЕГ"Пловдив". Освен това, съм и един от главните организатори в благотворителната кампания "Живот за Георги". 

-    Спомен от вашето детство или история за Пловдив, която ви е впечатлила?

 -   В момента не мога да се сетя за конкретна история. Самият Пловдив е впечатляващ град. Град с минало и бъдеще! Все пак, друго си е да живееш в най-стария жив град в Европа. 

-   Какви според Вас са основните проблеми пред развитието на младия човек в днешна България?

 -  Проблеми може би има много и едва ли съм аз човекът, който може да ги анализира. Аз, по-скоро, съм от тези, които смятат, че въпреки всичко могат да се развиват в България и тук има перспектива. Не мисля, че идеята да учиш в чужбина на всяка цена, без значение в кой университет, е по-добра от тази да получиш образование в България. Все пак пречки има навсякъде, било то тук или там, но има ли желание и цел, има и начин. 

-    Как виждате ролята на Общество Nota Bene в подкрепа на младите хора?

 -   Всъщност много малко хора и организации обръщат внимание на нас, младите. Почти никой не забелязва талантите ни. Много от нас има накъде да се развиваме и какво да дадем на България, но не всички имат възможността да го направят. Според мен Общество Nota Bene е един реален шанс за всички млади таланти да разгърнат потенциала си и да сбъднат мечтите си.

 -   Занимава ли Ви се с обществени проблеми? Какви каузи бихте подпомогнали и защитили?

 -  Разбира се! Бих участвала в абсолютно ВСЯКА една благотворителна кауза. Все пак животът е най-прекрасното нещо, което е измислила природата, а най-превъзходната длъжност на тази земя е да бъдеш човек!

Парашкева Иванова, TrafficNews.bg