Задържането на Бойко Борисов е против основните европейски права и ние не можем да се съгласим с това. Загрижени сме за състоянието на правовата държава в България. Има две съдебни решения, че арестът на лидера на опозицията е бил незаконен. Осъждаме решително това незаконно действие и се застъпваме за Бойко Борисов. Това заяви председателят на ЕНП Манфред Вебер по време на дебат в Европейския парламент по повод незаконния арест на лидера на ГЕРБ, цитиран от „24 часа”.

Спорът в пленарната зала в Страсбург се разрази за това дали има двоен стандарт в ЕП по темата за върховенството на закона и спазването на правата на гражданите, след като в дебатите се включиха основно десните и българските евродепутати. Това предизвика Вебер да попита защо е празна лявата част на залата и къде са социалистите и зелените. Същият въпрос зададоха и колегите му от ЕНП, които взеха думата в дебата.

Къде е левицата днес, къде са зелените, и защо в лявата част на залата цари тишина. Къде са всички тези хора, които всеки ден се застъпват за върховенството на закона, попита Вебер.

Той допълни, че ЕНП се застъпва във всеки случай на нарушаване на основните права. Напомни, че заедно със социалистите се застъпват за спазването на правата в Полша, в Румъния. Навсякъде, където липсва върховенство на закона, трябва да се намесим, категоричен бе той. И напомни, че след ареста на Борисов бе изпратена спешна мисия в България.

Когато става въпрос за демокрацията в Европа, не можем да останем слепи за слуващото се в България, защото върховенството на закона трябва да се спазва и там, категоричен бе Вебер.