Защо обещаните 375 лв. няма да стигнат до всички родители? - пита Мая Манолова посредством гражданската платформа, на която е председател, "Изправи се".
 
"Написани на коляно и без обяснима логика, мерките ощетяват хиляди граждани и водят до разделения вътре в общностите
 
Т.нар. социални и икономически мерки на правителството на Бойко Борисов целят парите да стигнат до малко, а не до много хора и така подклаждат разделения вътре в различните общности. Трета седмица се предлагат мерки на коляно и не се съгласуват с експерти и представители на съответните общности. Обявяват се условия, които правят мерките недостъпни за хилядите граждани, фирми и домакинства. Неравнопоставеното третиране става предпоставка за социално напрежение, а все повече хора смятат, че правителството не цели парите да отидат при хората.
 
Последен пример са еднократните помощи по 375 лева за родители в неплатен отпуск, за които бяха въведени абсурдни условия - децата да са до 12 години, родителите им да са използвали платения си отпуск, от неплатения пък да са взели 20 дни, а доходът на човек от домакинството да е под 610 лева. Така помощта остава недостъпна за хиляди двойки, семейства и самотни родители, въпреки че те също отглеждат деца в условия на извънредно положение. Всичко това е на фона на мрачната статистика на УНИЦЕФ, че 40 % от българските деца растат в бедност при среден процент за ЕС 24 %. Недоумение буди и размерът на помощта от 375 лв. – нито е прагът на бедност от 363 лв., нито пък е минималната работна заплата от 610 лв. Кой и как определи тази сума? И защо тя е съзнателно направена недостъпна за хиляди български деца и родители?

Същата липса на обясним принцип има и в подкрепата за свободните артисти, която ще стигне едва до около 1200 души по думите на социалния министър. За голяма част от творците на свободна практика тази подкрепа от 610 лв. съзнателно е направена недостъпна. Защо? Защо приносът на свободните артисти се третира различно от приноса на заетите на трудови договори артисти, след като и двете групи създават културен продукт и в момента са в принудителен престой?

Буди тревога, че тежестта на извънредното положение се третира различно от  правителството в рамките на една и съща общност, вследствие на което хаосът расте с всеки ден, а доверието в справедливостта на държавата се руши.  
         
За пореден път призовавам премиера Борисов да предложи антикризисен комплекс от социални и икономически мерки с ясна обосновка и финансов ресурс, достъпен за бизнеса, домакинствата и отделните общности при равнопоставено третиране.

В противен случай българските граждани могат да сметнат тези мерки за предизборна кампания и за охолно плащане на политически сметки с техните пари." , смята Мая Манолова.