Кой и кога разреши изменение на ПУП в Остромила? Жители на „Южни къщи” питат

До 4-етажните блокчета на комплексите никнат нови „Южни къщи”, но… с няколко етажа по-високи

Район „Южен“, Пловдив
17.10.2019 11:00 8529 11
Кой и кога разреши изменение на ПУП в Остромила? Жители на „Южни къщи” питат

Изключително разтревожени са жителите на пловдивския квартал Остромила, живеещи в новите комплекси „Южни къщи”. Това, заради което повечето от тях са си закупили жилище тук – разкошната гледка към Родопите и ниското строителство, е напът да отиде в небитието… Гледката е даденост, а ниското строителство беше широко прокламирано от управляващите на Пловдив. И… хората им повярваха.

Още преди година и половина кметът на Пловдив Иван Тотев обяви, че желанието на Общината е да прехвърли всички земеделски имоти в района за целите на жилищно строителство с ниско застрояване до 10 метра, като така да се обособи нов квартал в южната част на града. По-късно по различни поводи на пловдивчани им беше обяснявано, че строителството в Остромила ще е ниско, до 10 метра, и задължително с 40% озеленяване. Така жилищни мастодонти нямало да могат да изникнат в местността…

Да, ама не!

Сега хората тук разбират, че до 4-етажните им блокчета започва строеж на още два комплекса - с три и два блока – „Южни къщи” 7 и 9, които обаче ще бъдат 6-етажни, плюс 1 етаж гаражи. Както и да го смятаме, това е много повече от 10 метра, да не говорим, че е повече и от 15 метра, които според кадастъра внезапно се оказаха разрешени тук за строителство. Ето го и абсолютно формалния отговор от кметството на „Южен” на въпросите на жители от Южни къщи „Колко е етажността на новите започнати и строящи се сгради? И „Има ли изменение на ПУП за етажността и максималната височина на сградите? Ако има, откога?:

„Във връзка с Ваше запитване под горния входящ номер Ви уведомяваме, че за цитирания от Вас строеж има издадено и влезнало в сила разрешение за строеж. Разрешението за строеж е издадено на възложителя въз основа на одобрен технически проект, на основание представена оценка за съответствието на проектната документация с основните изисквания към строежа. Оценката обхваща проверка за съответствие с предвижданията на подробния устройствен план и правилата и нормативите за устройство на територията.

С уважение, арх. М. Сарнук, Ст. експерт "АУП", Отдел "ТСУ"

„Явно Пламен Сапунов - строителният предприемач, който строи „Южните къщи” под различни имена на фирмите си, дава солидни подкупи, за да не се съобразява с ПУП-па на общината! Ако има промени в ПУП-а за квартала, които включват и по-високо застрояване, жалко! Много жалко! Няма да се учудим, ако за следващите „Южни къщи” 10 им одобрят 18 метра! Типично за изгнилата от подкупи и корупция българска държавна администрация. А досега и не разбрахме ИМА ли законна промяна на ПУП-а. Нямаме отговор! А Вие разбрахте ли нещо от отговора на госпожа архитектката?”, питат възмутени жители на комплекса.

Междувременно от сайта на строителната фирма „Българстрой” с управител Соня Кайрякова – жената до Пламен Сапунов, става ясно, че апартаментите от въпросния комплекс „Южни къщи” 9, който „ще Ви очарова с тишината и спокойствието на района, добрата инфраструктура и прекрасни гледки към Родопите”, вече са обявени за продажба.

Хората обаче, които са си купили жилища от същия този строител, със същите обещания за „прекрасни гледки към Родопите”, са решени да се борят – и за гледките, и за правото да живеят нормално и спокойно. Затова те се обърнаха към кандидата за кмет на район „Южен” Илиян Велков и го информираха за проблема, надявайки се, че Густо ми е, Велков няма да изневери на принципите си и ще проследи кой, кога и по какъв начин разреши не толкова ниското строителство в Остромила…

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

 

Напишете коментар
Вашите коментари през Trafficnews.bg
11 Коментара
Сортирай по
коментар

... 00:20, 21.10.2019

Живея на ул, , Велико Търново" на 3 мин. от Градската градина. Да го духате. Всички. Това е.

Oтговора0
коментар

Димо 13:29, 18.10.2019

Разчитаме много на г-н Велков да разнищи случая! Дано се пребори за кметското място на района! Успех!

Oтговора0
коментар

Ваня Плачкова 13:41, 18.10.2019

Това високо строителство трябва да бъде спряно!Илиян Велков е човекът ,който може да реагира най-адекватно на този казус.Стискам му палци на изборите!

Oтговора0
коментар

Поля 13:54, 18.10.2019

Това безумие трябва да бъде прекратено!Апартаментът ми е с прекрасна гледка ,която ще бъде закрита изцяло от новите комплекси.Г-н Велков ,не оставяйте това така моля Ви!Имате пълната ни подкрепа!

Oтговора0
коментар

Възмутен 11:10, 17.10.2019

Какво го спирате инвеститора? Нека си строи! Хората вече са си платили на зелено! Като искате гледки- си отивайте на село! А този Велков се прави на интересен и ви иска просто гласовете за кмет!

Oтговора5
коментар

До г-н Възмотен

Господине ,тука си има правила и най-накрая трябва да се вземат кардинални решения! Не може да си вземеш имот с обещанието и правилата на градоустройствения план на града за ниско строителство и след година да се пръкне оазис пред терасата ти! Най-вероятно вие сте заинтересован това високо строителство да мине и да смучете още и още!

коментар

Възмутен

В нотариалният ви акт пише ли, че трябва да имате гледка?? Тц-тц!!!

коментар

До мрънкача

В нотариалният ви акт пише ли, че трябва да имате гледка?? Тц-тц!!!

коментар

До възмотен

Абе пумяр смешен лапач,и вашето време ще дойде! Нали има градоустройствен план и е описано колко е максималната височина??? Я си еби майката шибан инвеститор

коментар

Изумен

Вие мислите ли какво пишете като се излазвате така изобщо? Пасете си овцете по-добре и не се излагайте така повече! На какъв се правите с тези прости изказвания ?

коментар

До южни къщи 1 11:19, 17.10.2019

Защо не проверите как така част от т.нар. собственици на своя глава поставиха ''скоби'' в комплекс южни къщи 1 при положение, че има становище на Общината и редица други документи, че е незаконно поставянето на такива. Как така не се вземат мерки срещу преселници нарушаващи закона от всякакви села и краища на България да проявяват селяндурски си манталитет и наглост.

Oтговора3
коментар

До велков и другите кандидати

съгласен напълно, ако искат подкрепа на изборите да вземат да ги проверят тия селски пръчки какви ги вършат и защо институциите не си вършат работата

коментар

Гост

Сложиха скоби, защото всичко е законно и съдът ще го потвърди!

коментар

Гост 22

Защото тези скоби са законни и съдът го потвърди. Вие сте селяни и тарикати, които не искаха да си платят за парко място и сега ще ми спирате на дедовия.

коментар

от кухнята 11:24, 17.10.2019

тва с тия оценки за съответстие ОСИП са пълна порнография... няма наказана една консултантска фирма. и да ви кажа те никога не проверяват ПУП когато пишат оценките. системата е гнила така че да може постоянно да се прехвърля топката и никой от тия ДЕТО ИМАТ ПАРИ И ФИРМИ да не може да бъде наказан за ДАЛАВЕРИТЕ СИ Но аз вярвам в Илиан ... само трябва да го направим ГОЛЯМ!

Oтговора2
коментар

РАЗОЧАРОВАН

За съжаление, сте прав - пак тоя Сапун е намерил някаква вратичка в закона, бутнал е тук-там по нещо и... готово.

коментар

Явен

Ще го подкрепя! Но още от първия ден ще следя какво изпълнява от обещаното!

коментар

123 11:38, 17.10.2019

Тотев омаза целия град. Всичко е рушвети в тази община. Никъде, нищо, правят си каквото си искат. Пак гласувайте за тях. Пловдив се задушава. Тъжната истина.

Oтговора1
коментар

456

123 е прав, инфраструктурата е по зле от всякога, предприемичите стнаха богати а града е заприличал на развалина.

коментар

До мрънкача 11:43, 17.10.2019

В нотариалният ви акт пише ли, че трябва да имате гледка???

Oтговора1
коментар

айди бе

А във вашия да не би да пише, че трябва да бъдете захлупен от бетон?

коментар

До сегашния кмет 17:40, 17.10.2019

Това пример за управлението на Герб има нарушение, но няма кой да вземе мерки. Всички институции си мълчат най-вече корумпираната южна община. Защо все още няма никакви действия? До кога ще продължи това?

Oтговора1
коментар

Чичо Хари

Сегашният кмет е временно изпълняващ тази длъжност и си няма хал хабер какво подписва. Само Следствието може да спре шуробаджанашката КОРУПЦИЯ в Общината.

коментар

Знайко - незнайко 18:28, 17.10.2019

Кой и кога разреши изменение на ПУП в Остромила? Жители на „Южни къщи” питат...Отговор: ПУП в Пловдив се изменя след одобрение и приемане от Общината. А сега аз само да попитам: Защо е това натискане за местните избори?

Oтговора0
Вашият коментар през Facebook

Изпрати новина