Кой и кога разреши изменение на ПУП в Остромила? Жители на "Южни къщи" питат

До 4-етажните блокчета на комплексите никнат нови „Южни къщи”, но… с няколко етажа по-високи

Район „Южен“, Пловдив 17.10.2019 11:00 11577 11
Кой и кога разреши изменение на ПУП в Остромила? Жители на

Изключително разтревожени са жителите на пловдивския квартал Остромила, живеещи в новите комплекси „Южни къщи”. Това, заради което повечето от тях са си закупили жилище тук – разкошната гледка към Родопите и ниското строителство, е напът да отиде в небитието… Гледката е даденост, а ниското строителство беше широко прокламирано от управляващите на Пловдив. И… хората им повярваха.

Още преди година и половина кметът на Пловдив Иван Тотев обяви, че желанието на Общината е да прехвърли всички земеделски имоти в района за целите на жилищно строителство с ниско застрояване до 10 метра, като така да се обособи нов квартал в южната част на града. По-късно по различни поводи на пловдивчани им беше обяснявано, че строителството в Остромила ще е ниско, до 10 метра, и задължително с 40% озеленяване. Така жилищни мастодонти нямало да могат да изникнат в местността…

Да, ама не!

Сега хората тук разбират, че до 4-етажните им блокчета започва строеж на още два комплекса - с три и два блока – „Южни къщи” 7 и 9, които обаче ще бъдат 6-етажни, плюс 1 етаж гаражи. Както и да го смятаме, това е много повече от 10 метра, да не говорим, че е повече и от 15 метра, които според кадастъра внезапно се оказаха разрешени тук за строителство. Ето го и абсолютно формалния отговор от кметството на „Южен” на въпросите на жители от Южни къщи „Колко е етажността на новите започнати и строящи се сгради? И „Има ли изменение на ПУП за етажността и максималната височина на сградите? Ако има, откога?:

„Във връзка с Ваше запитване под горния входящ номер Ви уведомяваме, че за цитирания от Вас строеж има издадено и влезнало в сила разрешение за строеж. Разрешението за строеж е издадено на възложителя въз основа на одобрен технически проект, на основание представена оценка за съответствието на проектната документация с основните изисквания към строежа. Оценката обхваща проверка за съответствие с предвижданията на подробния устройствен план и правилата и нормативите за устройство на територията.

С уважение, арх. М. Сарнук, Ст. експерт "АУП", Отдел "ТСУ"

„Явно Пламен Сапунов - строителният предприемач, който строи „Южните къщи” под различни имена на фирмите си, дава солидни подкупи, за да не се съобразява с ПУП-па на общината! Ако има промени в ПУП-а за квартала, които включват и по-високо застрояване, жалко! Много жалко! Няма да се учудим, ако за следващите „Южни къщи” 10 им одобрят 18 метра! Типично за изгнилата от подкупи и корупция българска държавна администрация. А досега и не разбрахме ИМА ли законна промяна на ПУП-а. Нямаме отговор! А Вие разбрахте ли нещо от отговора на госпожа архитектката?”, питат възмутени жители на комплекса.

Междувременно от сайта на строителната фирма „Българстрой” с управител Соня Кайрякова – жената до Пламен Сапунов, става ясно, че апартаментите от въпросния комплекс „Южни къщи” 9, който „ще Ви очарова с тишината и спокойствието на района, добрата инфраструктура и прекрасни гледки към Родопите”, вече са обявени за продажба.

Хората обаче, които са си купили жилища от същия този строител, със същите обещания за „прекрасни гледки към Родопите”, са решени да се борят – и за гледките, и за правото да живеят нормално и спокойно. Затова те се обърнаха към кандидата за кмет на район „Южен” Илиян Велков и го информираха за проблема, надявайки се, че Густо ми е, Велков няма да изневери на принципите си и ще проследи кой, кога и по какъв начин разреши не толкова ниското строителство в Остромила…

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

 

Акценти

Изпрати новина