Няма да допуснем чужди дипломати да дават ултиматуми на българската държава до 12 часа на обяд. Това заяви в своето официално слово премиерът в оставка Кирил Петков.

„Днес се намираме на исторически вододел. Имаме възможността да продължим промяната със законова държава - България, която просперира, и държава, в която обществените средства, се харчат за обществени нужди. Или имаме риска да се върнем назад към задкулисието, кукловодите, чуждите интереси. Искам ясно да заявя - няма да допуснем България да вземе грешната посока, няма да допуснем шепа хора да ограбват обществените средства, няма да допуснем прокурорите да продължават да бездействат,  няма да допуснем чужди дипломати да дават ултиматуми на българската държава до 12 часа на обяд. Няма да допуснем всички тези неща, защото не ни е страх. И, да, имаме различия с БСП по международните въпроси. И, да, с час от депутатите на ИТН имаме и лични различия. Но нищо не може да бъде по-важно от просперитета на България. Ние всички трябва да застанем рано до рамо и продължим промяната напред“, заяви Петков.

По думите му обаче има изключение от т.н. „всички“. Петков изреди, с кой ПП няма да се коалира, но без да назовава имена, като недвусмислено описанията препращат към лидерите на ГЕРБ, ИТН и Възраждане, както и към депутат от ДПС.

„Всички, освен тези, които предпочитат да пълнят с пачки и кюлчета своите чекмеджета. Всички освен тези, които са толкова корумпирани, че са ги сложили в листата на Магнитски. Всички, които се крият в тъмни стаи и пращат СМС-и, за да контролират своите депутати. Всички, които се влияят от чужди държави, така че дори техните прякори са с имена на чужди валути. Но всички други трябва да се обединим с ясни и определени задачи, които трябва да свършим в следващите 6 месеца“, посочи още Петков във видеообращение.

По думите му има важни реформи, които трябва да бъдат извършени през следващите 6 месеца.

„Трябва да променим закона за КПКОНПИ и Бойко Рашков трябва да оглави антикорупционната комисия, трябва да сложим механизъм за разследването на главния прокурор с независим съдия, трябва да сменим всички регулатори с изтекъл мандат- КЗК, БНБ, така че да работят за гражданите. Трябва да променим закона за обществените поръчки, така че обществените средства да се харчат прозрачно. Трябва да приемем 22 законопроекта, така че да вървим по пътя за усвояване на 13-те милиарда от Плана за възстановяване и развитие. Трябва 16 млрд. да отидат при българските земеделците, трябва да довършим енергийната диверсификация, и да направим Държавна агенция по горите, която да включи и предприятията, които управляват горски фондове, така ще прекъснем дървесната мафия веднъж завинаги“, посочи Петков.

Той се обърна и към всички потенциални партньори: „Призовава всички наши съмишленици, коалиционни партньори, независими депутати да се обединим в една обща коалиция по тази програма и тези задачи да бъдат свършени през следващите 6 месеца. Нищо не е по-важно сега за България от това - няма пост или позиция, която да е по-важна“, посочи премиерът в оставка и допълни, че е предложил за поста министър-председател Асен Василев.

„Това е човек, на който имам безпрекословно доверие. С него започнахме борбата рамо до рамо и ще я довършим рамо до рамо в един отбор. Време е да запретнем ръкави и да си свършим работата до край“, завърши Петков.