Премиерът Бойко Борисов се повози на военен катер в Черно море, който го докара във Варна, където се провежда националното военноморско учение „Бриз 2019“. 

В негоучастват 11 държави с 26 бойни и спомагателни кораби и катери, 5 самолета, 5 вертолета и 2018 военнослужещи от военноморските сили на България, Албания, Белгия, Гърция, Италия, Канада, Полша, Румъния, САЩ, Турция, Франция, Втората постоянна група кораби на НАТО и Втората постоянната група противоминни кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса, както и 132 души от 21 държавни организации, институции и ведомства от 4 министерства, местни органи на управление, неправителствени и частни организации.

До фрегатата „Верни”, откъдето ще проследи различни епизоди от учението, премиерът стигна с бързоходен моторен катер 213. Катерът е дарен през 2018 г. от САЩ и разполага с най-модерната навигационна апаратура. В програмата на премиера е предвидена е среща по обяд с местните пожарникари, които протестираха за по-високо заплащане на нощния труд.

"Колкото повече правите, толкова повече искат хората. Сухопътните сили и те искат повече. В същото време полицаи, пожарникари, медицински сестри искат и те повече. Добре, че икономиката тегли напред", коментира премиерът.

"Слушам ги сега в парламента, те просто не знаят като се вземат новите самолети, като излезем на по-високо ниво, ставаме по-важни и много повече безвъзмездна техника се дава", заяви Борисов във връзка с дебатите за F-16.

По-рано БСП и "Воля" поискаха президентът и премиерът да се явят в парламента заради изтребителите F-16, но и двамата не са в София - Румен Радев е на събора в Рожен, а Борисов - във Варна.

"Ще ги намокриме", каза притеснено Борисов ,гледайки другите лодки, които се движеха до тях. През това време човек от екипажа му обясняваше за възможностите на превозното средство.

Лодката харчи по 150-160 литра бензин на час. "Колкото старите зилове", присмя се Борисов. 

Снимки Министерски съвет