Шофирането с над 60 км/ч над разрешената скорост да се квалифицира като престъпление и за него да се носи наказателна отговорност пред съда, предлага МВР. Това е една от радикалните мерки срещу нарушенията на закона за движение по пътищата и зачестилите катастрофи с жертви.

Ако предложението бъде прието от Министерския съвет и парламента, това означава, че джигитите, които карат по магистралите с над 200 км/ч, вече ще бъдат съдени. Досега те се разминаваха само с глоби. Някои дори се снимат сами и пускат клипчета във фейсбук, за да се изфукат с мощните си коли, съобщава 24 часа.

В понеделник изтича срокът, който премиерът Бойко Борисов даде на МВР за сурови мерки срещу безразсъдните шофьори и гонките по пътя.

Заместник вътрешният министър Филип Гунев обяви пред БНТ, че МВР вече е готово с предложенията си. Освен криминализирането на карането с бясна скорост, в проекта за промени на закона ще влезе и конфискацията на автомобили. "Ще се вземат колите само на хора, които са извършили престъпление, а не на хора, които просто са направили административно нарушение", каза Гунев. Това означава, че виновният шофьор трябва да има влязла в сила присъда.

В закона ще се въведе още една категория шофьори - „нови водачи“. Това са хора с до 2 години опит зад волана. "Те ще имат по-малко контролни точки в талона, далеч по-малък толеранс за алкохол и за тях ще се изискват по-високи стандарти", каза Гунев.

Скоро полицаите няма да имат камери на реверите си, които да ни дебнат на пътя. Миниатюрните устройства може да бъдат въведени само пробно.

TrafficNews.bg