Ако Македония иска да бъде пълноправен член на НАТО и ЕС би следвало да се съобразява с ангажиментите, които е поела и към България, и към Гърция, настоя пред "Фокус" вицепремиерът и министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Той добави, че Договорът за добросъседство със страната ни и съответно този с Гърция включват отказ от териториални претенции и отказ от фалшифициране на българската история.

Каракачанов добави, че тогава, когато в учебниците по история види истинската история на Македония, а не фалшификатите, с които се промиват мозъците на сънародниците ни вече 70 години, ще бъде убеден, че нещата се развиват в правилната посока.

"Македония в конкретния случай са се засилили към НАТО, защото и те наивно смятат, както много български политици преди 20 години, че като влезеш в НАТО едва ли не автоматично ще ти се решат всички проблеми. Влизането в НАТО е една възможност да ти се решат проблемите, но те без твое участие и желание няма как да ти ги решат – нито Брюксел, нито генералният секретар на НАТО, нито която и да е друга страна-членка, включително и България", поясни вицепремиерът.

Той каза още, че ако България и Гърция не са уверени в това, което са поели като ангажимент в Скопие, членството на Македония в НАТО и ЕС трудно ще се случи.

Припомняме, че вчера Македония и НАТО подписаха историческо споразумение, с което Скопие вече е на последния етап преди приемането на страната в Алианса. В този последен етап парламентите на държавите от НАТО, трябва да дадат своето съгласие. Когато това се случи, генералният секретар на НАТО ще отправи покана за присъединяване към страната кандидат.

Македония – на финалната права за приемането ѝ в НАТОАлиансът и Скопие подписаха протокола за присъединяване

Снимка: flickr