Преди няколко седмици, със 153 гласа "за" и 146 "против", гръцкият парламент ратифицира историческия договор с Македония за новото име на бившата югорепублика, с което се сложи край на продължилия три десетилетия спор, който блокираше пътя на Скопие към НАТО и ЕС. Искрена подкрепа за държавата с новото име – Република Северна Македония, дадоха и европейските лидери.

В края на миналия месец българското правителството одобри проекта на Протокол към Северноатлантическия договор относно присъединяването на Република Македония към НАТО.

Сега вече НАТО и Скопие подписаха протокола за присъединяване към алианса в Брюксел, в присъствието на македонския външен министър Никола Димитров.

Така македонците са на последната фаза от приемането на страната им в НАТО. В тази крайна фаза парламентите на държавите от НАТО, трябва да дадат своето съгласие. Когато това се случи, генералният секретар на НАТО ще отправи покана за присъединяване към страната кандидат.

Ако всичко мине по план, Република Северна Македония ще бъде 30-ата държава членка на НАТО.

Генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг заяви, че това е историческо събитие. Той изтъкна като основна причина ролята на премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев при подписването на Преспанското споразумение.

Снимка: pixabay