„Шахматът е спорт за ума. На шахматната дъска се проявяват стратегическото и тактическото мислене, логиката и интелектът”. Това каза кандидатът за районен кмет от БСП Петър Курдов при откриването на шахматен турнир в зала Пълдин на хотел Санкт Петербург. Събитието, организирано от пловдивския клуб „ЧЕСБОМБ”, събра професионалисти и любители на играта от България и съседни държави. Петър Курдов поздрави участниците от името на кандидата за кмет на Пловдив Георги Гергов. „Ние от БСП заявяваме твърдата си подкрепа за развитие на шахмата в града на тепетата и ще работим за това” – гарантира футболната легенда.

България е сред малкото държави, която не е възприела европейската директива за изучаването на шах в училище. Социалистите се ангажират да търсят дебат на национално и местно ниво за въвеждането на шаха в образователната система.

Преди да направи първия ход, кандидатът с №5 Петър Курдов обяви едноминутно мълчание в памет на най-изявения пловдивски гросмайстор Юлиян Радулски. Организаторите заявиха  амбицията си турнирът да стане традиция.

TrafficNews.bg