Символът на Пловдив - Античният театър, се оказа с 30 години по-стар. Пловдивски археолози са открили надпис, благодарение на който са успели да датират с по-голяма точност възрастта на древната сцена. Досега се смяташе, че Амфитеатърът е построен в началото на II по времето на император Марк Улпий Траян. 

Надписът е продължение на надпис на колона, върху която е била поставена бронзова статуя на първия градоначалник на Филипополис. Тя е открита при реставрация на стълбище от лявата страна на Античния. 

Находката с историческо значение за Пловдив. "Тя доказва, че градът е бил столицата на провинцията" коментира кметът Иван Тотев, който бе изключително щастлив от  успеха на археолозите.  Благодарение на тях вече знаем името на първия кмет на Пловдив и можем да поставим табелка в общината, пошегува се градоначалникът. 

Античният театър на Филипополис е сред най-добре запазените антични театри в света и сред основните туристически атракции на Пловдив.  Разкрит при археологически разкопки от 1968 до 1979 г. от Археологически музей Пловдив. Разположен е между Джамбаз тепе и Таксим тепе. Театърът на Филипопол e единствената запазена антична театрална сграда по българските земи. Сградата е адаптирана за съвременния културен живот на Пловдив и в нея се провеждат различни по характер спектакли за около 3 500 зрители. Обявен е за археологически паметник.

TrafficNews.bg