Номинираният от ГЕРБ за премиер проф. Николай Габровски трудно би получил подкрепа от „Продължаваме Промяната”, като се има предвид неговата професионална биография. Това обясни Иван Христанов.

„Той е отличен специалист в своята професия, но тук става въпрос за управление на държава. Изборът е странен. Очевидно за 10 години управление на ГЕРБ цялата държава си стана като болница. Все пак обаче това не е лечебно заведение, няма нужда от операции. Има нужда от силен администратор, който знае къде са министерствата, как функционира държавата”, поясни Христанов пред Нова.

 Христанов бе категоричен, че ПП няма да отидат на срещата с проф. Габровски.

„За момента не се обсъжда да присъстваме. Оставаме постоянни в своята позиция, че като опозиция сме готови да подкрепим конкретни политики, без това да формира, каквато и да е нова странна коалиция в парламента”, допълни той.

Той коментира и скандала около БАБХ. Припомняме, че от „Продължаваме промяната" внесоха сигнал в  ДАНС заради нарушения на шефа на Българската агенция по храните. Според тях, с бездействията си, свързани с фитосанитарния контрол, страната ни губи милиони, а корупцията продължава. От партията твърдят, че именно проблемите на граничен пункт "Капитан Андреево" са една от причините България да не бъде приета в Шенген.

„Определението на съда ясно казва, че не е предоставено доказателство, че съдебната такса е платена и заради това връща делото. От самото начало, когато беше назначен новият директор на БАБХ, ни предизвика вниманието. Това беше човекът, който поднови тръжната процедура за новото монополизиране на границата. Не е ясно кой го назначи. По време на изслушването вчера, министърът отново заяви, че те, в този компонент на националната сигурност и държавните интереси, проявяват пълна приемственост. Склонен съм да вярвам на думите му”, поясни той.