Евродепутатите гласуваха днес реформа на системата за издаване на шофьорски книжки, но отхвърлиха частта за задължителни медицински прегледи на всеки 15 години. Така решението ще зависи от отделните държави членки.

Медицинските прегледи за физическа и психическа пригодност сега са задължителни в 14 страни от Евросъюза, но в други членки като Франция, Германия и Полша все още съществува "доживотна шофьорска книжка". Това означава, че не се изискват медицински преглед след навършване на определена възраст. Има обаче редица изключения за шофьори на автобуси, товарни камиони и таксита.

Във Франция те трябва да посещават лекар на всеки пет години. След навършване на 60 години прегледът при тези професии е задължителен на всеки две години, а след 76 години - става ежегоден.

В други страни като Литва, Латвия, Унгария и Румъния подновяването на книжката не отчита възрастта, а се извършва на всеки 10 години с медицинско свидетелство. Гласуваният текст въвежда дигитална шофьорска книжка, достъпна на смартфон.

Предвижда се две годишен изпитателен срок с по-строги ограничения и санкции за начинаещи шофьори. Предстои текстът, гласуван днес, да бъде съгласуван с държавите членки, окончателният вот в Европарламента се очаква след няколко месеца. Реформата е част от стратегия за намаляване броя на загиналите и ранените на пътя в Евросъюза с 50 процента до 2030-та година, пише БНТ.