Резултатите от проучванията, извършвани в изборния ден, ще се обявяват не по-рано от 20:00 часа. Това е записано в приетите от ЦИК условия за извършване на така наречените екзит пол - проучвания "на изхода" в деня на вота, и за регистрация на организациите, които ги извършват.

Съгласно приетото от ЦИК решение се забранява под каквато и да е форма публичното огласяване на каквито и да са резултати от проучвания, извършвани в изборния ден преди приключването му, и обявяване края на изборния ден от Централната избирателна комисия.

До 24 септември включително или 7 дни преди изборния ден, агенциите, които ще извършват проучвания на изхода в деня на вота, представят в ЦИК заявление по образец, удостоверение за актуално правно състояние, списък с имената и единния граждански номер на анкетьорите по избирателни райони, както и методиката за извършване на проучванията, припомнят от ЦИК, цитирани от БНР.

Анкетьорите не могат да правят социологически проучвания непосредствено пред избирателните секции. Те трябва да работят на разстояние най-малко три метра от изхода на помещението, в което се гласува.

При отваряне на избирателните кутии и при установяване на резултатите от гласуването в изборното помещение може да присъства по един регистриран анкетьор от регистрирана социологическа агенция в ЦИК.