Прокуратурата ще провери имотната сделка на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Съобщението направи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Причината – съмнения, че Цветанов и съпругата му са придобили апартамент на преференциална цена от голяма строителна компания.

Самият председател на ПГ на ГЕРБ категорично днес отрече далавери с имота.

"Аз съм изряден български гражданин", настоя той, след като преди ден "Свободна Европа" съобщи, че през юни 2018-а Цветан Цветанов и съпругата му Десислава са сключили договор за замяна със строителната фирма "Артекс".

Срещу два стари апартамента, две паркоместа на столичната ул. "Елемаг" и доплащане от 100 000 лв. семейството получава ново луксозно жилище с площ от 240 квадратни метра, предверие и частен ВИП асансьор с площ от 33,4 квадрата, намиращо се в новопостроената сграда "Летера" на ул. "Латинка" в квартал "Изток".

Цветанов вече има само два апартамента, похвали се самият тойЗаменил два апартамента, в които живял до лятото на 2018-а, и за нов доплатил 100 000 лева от кредит и спестявания

Оценката на заменените апартаменти и паркоместа е 287 438 лв., като заедно с доплащането общата стойност на новия апартамент излиза около 386 654.40 лв.

По официални данни на "Артекс" квадратният метър в сградите им, в този район, достига цени до 2640 евро с ДДС.

Ако тази стойност беше приложена по сделката на Цветанови, те би трябвало да дължат доплащане на строителя от порядъка на 360 000 евро.

Двата апартамента, които заместник-председателят на ГЕРБ е заменил, пак са били продадени от "Артекс" за часове на бившия IT специалист на ГЕРБ и участник в предизборния щаб на партията Симеон Велков.

Самият Цветанов отрече днес Велков да е негов подчинен. Не коментира и защо точно той е купил жилищата му само за часове.

Заместник-председателят на ГЕРБ обясни, че не знае колко струва апартаментът му на квадратен метър.

"Всичко, което съм извършил, съм го обяснил и днес няма да се повтарям", отсече Цветанов и допълни: "Няма нищо, което да е незаконно, няма никаква договорка, с когото и да било".

По думите му двата апартамента, които е заменил, са с по-добра локация от настоящия. Разликата в площта пък била около 40 квадратни метра, които той е заплатил.

В заключение Цветан Цветанов беше категоричен - няма никакви притеснения от прокурорски проверки.

Междувременно зам.-председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Антон Славчев обяви, че те ще работят по сигнала.

"Всичко ще бъде изпълнено по закон, нямайте съмнения", обясни той.

Снимка: Жилищната сграда "Летера", в която Цветанови вече са с нов апартамент