Националният съвет на БСП ще проведе заседание днес. Решението е на Изпълнителното бюро на социалистите.

На него ще бъде избран изпълняващ функциите на председател на столетницата, след като Корнелия Нинова подаде оставка. 

Ще бъде определен и периодът, в който ще се проведе прекият избор за нов председател на партията. 

С отворено писмо към социалистите лидерът на БСП Корнелия Нинова заявява, че поема отговорността за тежката загуба на изборите 2 в 1, заради което подава оставка. Нинова заявява, че няма да участва в работата на изпълнителното бюро и националния съвет на БП, за да се избегнат всякакви внушения и лична намеса в решенията на колективните органи на партията.

"Оценявам нашите резултати като катастрофални, поради което поемам политическата отговорност и подавам оставка. Свиквам Националния съвет. Националният съвет трябва да избере един от заместник- председателите, който да довърши мандата, да организира пълен цикъл отчети и избори. Започваме с цялата партия, нови общински председатели, областни председатели, структури на женското и младежкото и на ветераните движение пряк избор през септември на председател и конгрес през октомври", заяви преди няколко дни Нинова.

Националният съвет трябва да избира временен председател измежду Кристиан Вигенин, Ирена Атанастасова, Владимир Москов и Атанас Зафиров.

Корнелия Нинова не отговори на въпроса дали би се кандидатирала отново за лидер на столетницата.