Левицата остава безкомпромисна и няма да уважи президента на държавния глава Румен Радев да се върне в парламента. Позицията беше заявена от депутата на БСП Крум Зарков.

Решението е взето по време на Националния съвет на партията, която продължава да държи точните и ясно поставени условия от страна на опозицията да бъдат спазени.

Президентът с вето за изборните промени, зове БСП да се върне в парламентаРумен Радев поиска машинно гласуване, махане на мъртвите души от избирателните списъци и видеоконтрол на урните

"Приветстваме президента за ветото, което наложи върху последните проемни на Изборния кодекс. Разгърнатите в мотивите му аргументи както за машинното гласуване, за преференциите, за начина на вземане на решения в ЦИК и за обжалването, са аргументи, които ние яростно защитавахме преди 2 седмици яростно в парламента.

За съжаление те останаха нечути. Но благодарение на нашата активност и на цялата обществена реакция, днес имаме възможност да поправим тази грешка. Тази възможност зависи най-много от тези, които се противопоставяха на разумните решения, а именно управляващата коалиция", заяви Зарков.

По думите му ГЕРБ не са си взели никаква поука, от онова, което се е случило и готвят поредният "парламентарен цирк, при който да жонглират с ветото и да избират от него онова, което им харесва и онова, което не им харесва".

"Ние в този цирк няма да участваме. Имаме ясно решение, което гласи, че ще се върнем в НС при отмяна на скандалните изменения в изборния кодекс. Ветото дава възможност за такава отмяна. В ръцете на управляващото мнозинство е да го направи", заяви категорично Зарков.