Приза Лидер в туризма на Балканите получи Пловдив преди броени минути! Това се случи на официална церемония "Балкански награди за туристическата индустрия 2016", стана ясно от публикувано съобщение във Фейсбук на Visit Plovdiv.

Градът все по-успешно се развива като водеща дестинация за културен, събитиен, винен и религиозен туризъм в страната. Церемонията се състоя тази вечер в хотел Premier Best Western София, съобщават организаторите от ВИП Комюникейшън.

Един от най-старите градове в Европа пази не само огромно културно и археологическо наследство на града - повече от 700 културно-исторически забележителности и над 300 000 движими културни паметници, с находки от седем археологически периода, но има и поредица от амбициозни проекти, част от стратегията на Община Пловдив за развитието на града.

Много от забележителностите на града днес са напълно обновени. Капанът се превърна в първия квартал на творческите индустрии в сърцето на града, със своите над 60 самостоятелни локации. В напълно обновения Природонаучен музей се намира първият в страната 3D планетариум.

Малката базилика и Римският стадион са не само уникални туристически обекти, но и любими места за пловдивчани и гости. В момента усилено се работи по реставрацията на Епископската базилика - най-голямата раннохристиянска базилика на Балканите, с която Пловдив ще кандидатства за включването й в списъка на обектите, признати за културно наследство от ЮНЕСКО. На територията на  Стария град бяха реставрирани и открити Антовата къща, къща „Бирдас" и най-старата и импозантна къща – перлата „Клианти".

Пловдив спечели наградата „Златна ябълка" на Световната организация на журналистите и писателите в областта на туризма – FIJET. Наградата "LaPommed'Or" или „Златната ябълка", своеобразен еквивалент на Оскар в туристическата индустрия, беше връчена на кмета на Пловдив инж. Иван Тотев през септември тази година. Пловдив е най-старият жив град в Европа, според „Дейли телеграф" и най-добрият град за бизнес в България за 2014 и 2015 година. Той е обявен за шестия най-добър град в света, който трябва да бъде посетен през 2015 година и е в топ 10 на водещите туристически дестинации в световен мащаб. Според  Lonely Planet, е сред най-желаните дестинации за посещение.      

Носител е на награда за „Културен туризъм 2015" и за „Балканска столица на културата" на годишните награди BALKAN AWARDS FOR TOURISM INDUSTRY 2015. През настоящата година, Пловдив бе обявен за водеща туристическа дестинация в класацията „Най-добри европейски дестинации – 2016".

През април градът под тепетата бе домакин на най-престижния независим винен конкурс в света Concours Mondialde Bruxelles -2016. В Пловдив се проведе и годишната конференция на регионалните европейски телевизии СИРКОМ, както и на петата национална среща „Музеите и устойчивото развитие".За първи път в Пловдив,през септември се проведе ФАРА 2016 - най-голямото събитие за рекламната индустрия в страната.  Всички те доведоха нов сегмент посетители в града.

Ежегодната международната среща за туризъм е добър пример за ползотворното сътрудничество на Община Пловдив с фирмите от туристическия бранш и с българските външнотърговски представителства в чужбина. Това е един от успешните проекти на община Пловдив, в резултат на който се отчита устойчив ръст на потока от чужди туристи през всяка следваща година.

Богатият културен календар на Пловдив включва повече от 100 престижни прояви годишно – опера, камерни, симфонични концерти, театрални фестивали, рок концерти, изложби, пърформанси, представления и културни продукти от всички жанрове на изкуството, които отдавна са получили широко международно признание и привличат все повече и повече туристи. В резултат броят на посетителите се е увеличил многократно, като само тези в Стария Пловдив са над 800,000. С 58% са се увеличили и посещенията на музеите в града.  Данните на Национален статистически институт сочат и значителен ръст в реализираните нощувки на територията на Пловдив – 18%. Старият град стана най-посещаваният резерват  в България.

Постигнатите успехи са резултат от разнообразния и атрактивен туристически продукт, ефективните маркетингови стратегии. Тези положителни промени настъпват благодарение на политиката, която води и изпълнява екипа на Община Пловдив, на съвместните усилия на експерти и партньори от всички институции и неправителствени организации ЗАЕДНО. Това е и  мотото на концепцията, с която Пловдив спечели престижната титла Европейска столица на културата 2019. Община Асеновград също получи достойна номинация от Балканските туристически Оскари в категория  Културен туризъм. 

TrafficNews.bg